U heeft een zorgdiploma van buiten Europa en u wil in uw beroep gaan werken in Nederland. Dat is fijn, want we kunnen u goed gebruiken. Maar om te kunnen werken in uw beroep moet uw diploma onder andere officieel erkend worden. Uit ervaring weten we dat veel zorgverleners verrast worden door alles wat ze moeten doen voordat ze aan het werk mogen in hun beroep. Ook vinden ze het vaak lang duren. Lees daarom alle informatie op deze pagina goed door. Zo voorkomt u verrassingen en weet u wat u moet doen. Aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen.
Let op! Deze informatie is alleen bedoeld voor zorgverleners met een diploma behaald buiten Europa.
Fase 1: Oriëntatie en Advies
Het is belangrijk dat u zich vooraf goed oriënteert en waar nodig advies vraagt. Alleen zo weet u of het doorlopen van het hele traject ook echt bij u past.
Om te kunnen werken in Nederland met een buitenlands zorgdiploma moet uw diploma eerst officieel erkend worden. Na erkenning van het diploma volgt voor sommige beroepen de verplichte registratie in het BIG-register. Dit zijn dus twee aparte aanvragen. Wij proberen dit voor u zoveel mogelijk een doorlopend proces te laten zijn. Maar er zijn bijvoorbeeld wel verplichte documenten die u nog moet aanleveren bij uw aanvraag voor uw BIG-registratie.
Beroepen in het BIG-register
De beroepen waarvoor BIG-registratie verplicht is zijn: apotheker, arts, fysiotherapeut, geregistreerd mondhygiënist, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verloskundige en verpleegkundige.
Heeft u een beroep waarvoor geen registratie in het BIG-register nodig is, dan mag u na erkenning van uw diploma direct aan het werk in uw beroep . Bekijk de lijst met beroepen waar geen BIG-registratie voor nodig is.
U wilt graag weer aan het werk in uw beroep. Dat is begrijpelijk. Toch is het goed om, voordat u begint aan het hele traject, goed na te denken of dit echt past bij u en bij uw situatie. Wij adviseren u daarom om deze pagina goed te lezen en dan voor uzelf na te gaan of u ja kunt zeggen op de volgende vragen:
- heeft u voldoende motivatie en tijd voor het leren van de Nederlandse taal op het vereiste niveau en het voorbereiden op toets?
- vindt u het niet erg om, als dat nodig is, aanvullende stages of opleidingen te volgen? Dit geldt namelijk voor ongeveer 50% – 75% van de aanvragers.
- vindt u het geen probleem om zelf actie te ondernemen? Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het zoeken naar een stage;
- maakt u makkelijk contact met andere mensen en kunt u netwerken? Ook dit is belangrijk voor het eventueel regelen van meeloopdagen- of stages.
- heeft u genoeg financiële ruimte? Verschillende onderdelen kosten geld. Denk aan taalcursussen en/of aanvullende opleidingen. Ook kan het hele traject doorlopen naast een fulltime baan soms lastig zijn.
Let op! Als u een uitkering ontvangt van de gemeente waarin u woont, kunt u misschien gedurende sommige delen van het traject niet werken. Ga hierover vooraf in gesprek met uw gemeente.
Hoe lang het precies duurt tot u in uw beroep kan werken in Nederland, verschilt per beroep en per persoon. Een belangrijke stap is het laten erkennen van uw diploma. Daarna volgt vaak nog de registratie in het BIG-register. Voor allebei moet u zaken voorbereiden en documenten aanleveren. Het gevraagde niveau van de Nederlandse taal, communicatievaardigheden en de inhoudelijke kennis is hoog. In totaal duurt het hele traject gemiddeld tussen de zes maanden en de drie jaar.
Hoe lang het duurt hangt af van:
- hoeveel tijd u (nog) nodig heeft voor het leren van de Nederlandse taal en mogelijk ook de Engelse taal op de vereiste taalniveaus : het leren van Nederlands op het juiste niveau duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar;
- hoe snel het verzamelen van alle documenten (bewijsstukken) gaat die nodig zijn voor de aanvraag . Het verkrijgen van documenten van buiten Nederland duurt soms lang. Ook moeten veel documenten of kopieën van deze documenten worden gewaarmerkt en vertaald;
- hoeveel tijd u (nog) nodig heeft voor het voorbereiden op de beroeps inhoudelijke toets (BI-toets) die onderdeel van de aanvraag is (alleen voor artsen tandartsen en verpleegkundigen);
- op welk moment er plek is voor het maken van de BI-toets. Er is per jaar een vast aantal plekken beschikbaar;
- of u het advies krijgt om eerst nog een aanvullende opleiding of stage te doen, voordat uw diploma kan worden erkend;
- of u nog andere zaken zoals bijvoorbeeld een verblijfsvergunning of werkvergunning moet regelen.
In Nederland is er voor een aantal beroepen een verschil tussen het basisberoep (bijvoorbeeld arts of verpleegkundige) en een specialisme (bijvoorbeeld oncoloog of gynaecoloog of verpleegkundige met het specialisme geestelijke gezondheidszorg). In Nederland bestaan voor 5 beroepen wettelijk erkende specialismen. Deze beroepen zijn: apotheker, arts, gezondheidszorgpsycholoog, tandarts en verpleegkundige. De Lijst specialismen en specialistenregisters geeft u een overzicht van de wettelijk erkende specialismen per beroep.
Erkenning specialisme is een apart traject
Wij beoordelen, erkennen en registeren alleen uw basisdiploma voor het basisberoep (bijvoorbeeld arts of verpleegkundige). De specialisten registratiecommissie (SRC) van uw beroep beoordeelt, erkent en registreert uw specialisme. Het erkennen van uw specialisme is dus echt een apart traject. De SRC's zijn ook geen onderdeel van de overheid. De SRC’s hebben ook hun eigen eisen voor erkenning. Dit kan dus ook betekenen dat u wel erkend wordt voor het basisberoep, maar niet voor uw specialisme. Of dat u voor erkenning van uw specialisme nog extra stages moet lopen of een aanvullende opleiding moet volgen.
Aanvraag in gang zetten
U kunt wel via ons uw aanvraag voor erkenning van uw specialisme starten. Hierover leest u later in dit overzicht meer.
Er zijn diverse organisaties die hulp en ondersteuning bieden aan zorgverleners met een buitenlands diploma.
- Het UAF: voor gevluchte studenten en professionals
Het UAF is een stichting die gevluchte studenten en professionals ondersteunt bij hun ontwikkeling en integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij hebben informatie, stappenplannen en cursussen om u stap voor stap door de procedure te begeleiden. Zij helpen met het zoeken naar taalinstituten die goede voorbereidingscursussen aanbieden. Ook kunt u een mentor krijgen die u begeleidt bij de voorbereiding op de Beroeps Inhoudelijk toets (het medisch assessment). - VBGA: voor buitenlands gediplomeerde artsen
De Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA) begeleidt en ondersteunt buitenlands gediplomeerde artsen in de erkenningsprocedure en tijdens hun medische carrière in Nederland. Op de website van de VBGA staat voor buitenlandse artsen informatie over de procedure en wat u kunt verwachten. Er is ook informatie te vinden voor buitenlandse verpleegkundigen. - OBUA: voor buitenlands gediplomeerde artsen
De stichting Onderwijs voor Buitenlandse Artsen (OBUA) bestaat uit buitenlandse en Nederlandse artsen. De stichting ondersteunt buitenlandse artsen bij het erkent krijgen van hun diploma en en het aanvragen van de BIG-registratie door het organiseren van onderwijs. Ook helpen zij bij het vinden van stages en betaald werk om ervaring op te doen in de Nederlandse gezondheidszorg. - EDU4YOU: voor nieuwkomers in Nederland
Ed4U is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt en binnen het onderwijs voor nieuwkomers in Nederland: Cursusaanbod – EDU4U - 'Stichting Op Weg Naar Weg: voor nieuwkomers en buitenlands gediplomeerde artsen'
Deze stichting ondersteunt buitenlandse medici op hun weg richting BIG-registratie. Zij organiseren taallessen, voorbereidende workshops voor de BI-toets, u krijgt een mentor toegewezen en kan via hen werkervaring opdoen in de zorg: Traject BIG-registratie ‣ OWNW - Website werken en wonen in Nederland
De website Werken en wonen in Nederland geeft veel praktische algemene informatie over wat u moet weten of regelen als u wilt werken en wonen in Nederland.
Beroepsverenigingen
Veel beroepen hebben een eigen beroepsvereniging. Beroepsverenigingen hebben soms ook informatie op hun website staan voor zorgverleners met een buitenlands diploma. Ook is er vaak een telefoonnummer waar u naar toe kunt bellen voor meer informatie. Zij weten vaak veel van de Nederlandse arbeidsmarkt van uw beroep. Ook kunnen zij u soms iets vertellen over de verschillen tussen de buitenlandse en de Nederlandse opleidingen van uw beroep.
Hieronder vindt u een overzicht van een aantal verenigingen.
Artsen: Buitenlandse artsen | KNMG
Tandartsen: Requirements for working as a dentist in the Netherlands | KNMT
Apothekers: Homepage | KNMP
Verpleegkundigen: How to become a nurse practitioner in the netherlands | V&VN (venvn.nl)
Gezondheidspsychologen: Buitenlandse beroepskwalificatie (fgzpt.nl)
Psychotherapeuten: Buitenlandse beroepskwalificatie (fgzpt.nl)
Fysiotherapeuten: KNGF
Verloskundigen: Registratie na opleiding in het buitenland - KNOV
Physician Assistant: Aanvraag BIG-registratie: vanaf 15 mei open voor Physician Assistants - NAPA
De beroepsvereniging van de beroepen waar geen BIG-registratie nodig is (maar wel erkenning) vindt u op deze pagina: Overige beroepen (artikel 34 beroepen) | Registratie | BIG-register (bigregister.nl)
De totale kosten van het hele traject verschillen heel erg per persoon. De totale kosten kunnen bestaan uit een aantal zaken:
- Cursus of training Nederlands en eventueel Engels op het juiste niveau.
- Het afleggen van de taaltoets. Houdt rekening met een bedrag van ongeveer €200,- tot €300,-.
- Kosten voor documenten (bewijsstukken) die u bij de aanvraag moet mee sturen.
- Kosten voor het laten waarmerken van documenten en/of vertalen van de documenten.
- Kosten voor de beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) voor artsen, tandartsen en verpleegkundigen. U betaalt hiervoor een bijdrage in de kosten. Verpleegkundigen €400,-, tandartsen 1500 en artsen €1700,- .
- Kosten voor examentraining, reiskosten, boeken voor de hierboven genoemde toetsen (niet verplicht)
- Kosten voor een eventueel aanvullend leer- of stagetraject. Krijgt u bijvoorbeeld op uw aanvraag het advies een aanvullende opleiding te volgen, dan zijn hier kosten aan verbonden. Deze kosten verschillen per beroep en soort aanvullende opleiding. Deze kosten worden in rekening gebracht door de onderwijsinstelling.
- Kosten van €85,- voor de verplichte BIG-registratie als dit noodzakelijk is voor uw beroep.
- Wilt u ook uw specialistendiploma laten erkennen en registeren, dan zijn hier ook kosten aan verbonden. Het gecombineerde tarief voor erkenning en registratie bedraagt ongeveer € 2.285,- Als een aanpassingsstage moet worden gevolgd, komt hier nog € 750,- bij (voor huisartsgeneeskunde geldt een afwijkend tarief). Het erkennen en registeren van een specialistendiploma gebeurt niet door het BIG-register, maar door Specialisten Registratie Commissies (SRC). Dit zijn geen overheidsorganisaties. Hierdoor liggen de kosten hoger.
Er zijn geen kosten verbonden aan de aanvraag voor erkenning van uw diploma.
Van sommige beroepen weten we dat bijna iedereen die het diploma wil laten erkennen tegen dezelfde extra stappen of hobbels aanloopt. Hieronder vindt u een overzicht van deze beroepen met uitleg en waar mogelijk advies.
- Verzorgende in de Gezondheidszorg (VIG)
De Nederlandse VIG-opleiding komen verschillende onderdelen in de zorg aan bod zoals ziekenhuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Daarnaast worden er een aantal competenties ontwikkeld geduurde de opleiding, zoals werken volgens een zorgplan en communicatievaardigheden. Bij de beoordeling van uw aanvraag wordt uw opleiding met Nederlandse opleiding VIG vergeleken. Als er te veel verschillen zijn, dan moet u vaak nog een aanvullende stage doen. Een stageplek bij u in de buurt vinden kan lastig zijn. U kunt er daarom ook voor kiezen de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te gaan doen. Dit is een opleiding met een combinatie van werken en leren. U haalt dan in ruim twee jaar een Nederlands diploma VIG en krijgt ondertussen een salaris,
- Gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut
De gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) is in Nederland een specialisatie van ongeveer twee jaar ná de masteropleiding psychologie. Dit is echt anders dan in de meeste andere landen. Vaak blijkt dat er een aanvullende opleiding nodig is, omdat een buitenlandse master te veel verschilt met de Nederlandse opleiding. Daarnaast kennen we in Nederland een verschil tussen werkbegeleiding en werken onder supervisie. Deze laatste vorm ontbreekt vaak in buitenlandse opleidingen. Houdt u er dan ook rekening mee dat uw diploma niet direct kan worden erkend.
- Verpleegkundige
In Nederland wordt iemand breed opgeleid tot algemeen verpleegkundige. Bij de beoordeling van uw aanvraag wordt uw opleiding met Nederlandse opleiding VIG vergeleken. Voordat u aanvraag wordt beoordeeld maakt u ook een beroeps inhoudelijke toets. Uw aanvraag en de uitslag van de toets bepalen of u nog extra scholing nodig heeft. Dit komt best vaak voor. Vaak bestaat deze scholing uit een stage in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg (GGZ) of ouderenzorg (VTT). Deze stageplekken zijn niet altijd makkelijk te vinden. Wij willen u daarom laten weten dat het ook mogelijk is om met een buitenlands verpleegkundediploma een aanvraag te doen voor erkenning als verzorgende in de individuele gezondheidzorg (VIG). U kunt ook voor beide beroepen tegelijk een aanvraag doen. Ook kunt u ervoor kiezen de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te gaan doen. Dit is een opleiding met een combinatie van werken en leren. U haalt dan in ruim twee jaar een Nederlands diploma VIG en krijgt ondertussen een salaris.
- Tandarts
Bij een negatieve uitkomst van de aanvraag, kiezen sommige tandartsen er voor om een aanvraag voor erkenning als geregistreerd mondhygiënist te doen. In Nederland is dit ook een beschermd beroep. Doet u een aanvraag voor erkenning als mondhygiënist, dan wordt uw tandartsopleiding vergeleken met de Nederlandse opleiding tot mondhygiënist. Uit onze ervaringen blijkt dat de verschillen vaak zo groot zijn, dat ook deze aanvraag wordt afgewezen. Of dat er nog veel stages en cursussen gevolgd moeten worden om erkend te worden. Een tweede optie is dat u zich aanmeldt bij een opleiding tot mondhygiënist met mogelijk vrijstellingen voor bepaalde onderdelen. Belangrijk! Er zijn elk jaar een bepaald aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). U doet dan mee met Nederlandse studenten aan de selectie voor een opleidingsplek. Vaak is dit een loting.
- Arts
In Nederland wordt uw basisopleiding (bachelor of master) en uw specialisme los van elkaar beoordeeld. Alle kennis van een basisarts wordt getoetst in een assessment (een soort toets). Dit kan betekenen dat u vragen en casussen krijgt over onderwerpen die u tijdens uw studie heeft geleerd en maar daarna niet meer heeft gebruikt in uw werk. Haalt u sommige onderdelen van het assessment niet? Dan kan dat betekenen dat u een aanvullende opleiding in de vorm van coschappen moet gaan lopen in een Nederlands ziekenhuis. Het regelen van coschappen wordt vaak als lastig ervaren. U stroomt dan namelijk samen met reguliere, Nederlandse studenten in.
- Apotheker
De Nederlandse opleiding tot apotheker verschilt vaak erg met de meeste buitenlandse opleidingen. De meeste aanvragers moeten daarom vaak nog een driejarige Nederlandse master farmacie (met een premaster) volgen. Het is daarom goed om te kijken naar de alternatieven voor mensen met een buitenlands apothekersdiploma: Wat is er mogelijk met een buitenlands apothekersdiploma zonder BIG-registratie? | BIG-register (bigregister.nl). U kunt er natuurlijk ook voor kiezen direct de Nederlandse master farmacie te gaan doen, voordat u een aanvraag tot erkenning doet.
- Mondhygiënist
Uit onze ervaring blijkt dat Belgische diploma’s voor dit beroep niet direct worden erkend. De Belgische opleiding sluit niet aan op de Nederlandse opleiding. Dit betekent dat er vaak een aanvullende aanpassingsstage van enkele maanden/jaren nodig is. Wat er precies nodig is, ligt aan uw opleiding en werkervaring. Doet u een aanvraag voor erkenning, dan krijgt u daarover advies op maat van de commissie.
- Logopedist
Het is goed om te weten dat een spraaktest in het Nederlands onderdeel is van de beoordeling. Deze spraaktest vindt plaats na de inhoudelijke beoordeling van uw aanvraag. U wordt uitgenodigd voor deze test. De spraaktest is met name gericht op de onderdelen: stem, articulatie, intonatie en mondgedrag. Als de spraaktest onvoldoende is, dan wordt uw aanvraag afgewezen.
Wij vinden het belangrijk dat u goed weet wat u kunt verwachten voordat u besluit om een aanvraag voor erkenning van uw diploma in te dienen. Wij organiseren daarom regelmatig (online) informatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomst wordt verteld hoe de procedure verloopt welke documenten die u moet aanleveren . Het 2e deel van de bijeenkomst bestaat uit specifiekere voorlichting per beroep(soort). U kunt uiteraard ook vragen stellen. De presentaties worden in het Engels gegeven. U kunt zich opgeven voor een van deze bijeenkomsten op deze website.
Klant contactcentrum
U kunt ook met uw vragen terecht bij ons klantcontactcentrum. U kunt ons bellen of mailen.
Op deze pagina en rest van de website is veel informatie te vinden. Wij realiseren ons dat het veel leeswerk is. En dat is niet makkelijk in een taal die niet uw moedertaal is. Maar de informatie is wel heel belangrijk en gaat u ook helpen. De informatie op deze site is daarom ook beschikbaar in Engels. Maar wist u dat Google Translate ook de hele website voor u kan vertalen? Misschien wel in uw eigen taal.
Google vertaalt deze website voor u
U ziet dan een kopie van een website in de door u gekozen taal. Wilt u hier gebruik van maken, volg dan deze stappen:
- Kopieer deze url: https://www.bigregister.nl/buitenlands-diploma/procedures/verklaring-vakbekwaamheid.
- Ga naar: Google Translate
- Geef aan in welke taal u de site wilt laten vertalen: klik op het pijltje naar beneden naast de drie zichtbare talen. U ziet dan alle andere beschikbare talen.
- Plak de gekopieerde URL in het invoerveld
- Klik op het blauwe rondje met de pijl
- De vertaalde versie van deze pagina verschijnt. Ook de andere pagina’s van de site zijn nu vertaald.
Let op! Wij kunnen niet garanderen dat Google alles juist vertaald. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan een vertaling. Het helpt u alleen op weg. Neem bij twijfel of vragen contact met ons op.
Tips
- Lees niet alles in keer.
- Schrijf uw vragen op. U kunt dan later al uw vragen aan ons stellen.
- Misschien kan iemand uit uw omgeving u helpen bij het lezen en begrijpen van de informatie.
Fase 2: De voorbereiding
Met een goede voorbereiding verloopt het aanvraagproces sneller, zijn er minder verrassingen en vergroot het uw kans op een baan.
Goed Nederlands spreken, verstaan, lezen en schrijven is noodzakelijk om te kunnen en mogen werken in de Nederlandse gezondheidszorg. U moet daarom een bewijs van uw Nederlandse taalvaardigheid aanleveren bij uw aanvraag. Het vereiste taalniveau, verschilt per beroep. Het is per persoon verschillend hoe lang het duurt om de Nederlandse taal te leren. Het leren van Nederlands op het juiste niveau duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar. U moet ook een bewijs van Engelse leesvaardigheid aanleveren.
Op deze website vindt u informatie over wat geldige bewijzen van taalvaardigheid zijn, het vereiste niveau voor uw beroep en waar u terecht kunt voor het leren van Nederlands en Engels.
Op deze website vindt u ook een stappenplan waarin alle stappen van de aanvraagprocedure 'Verklaring van Vakbekwaamheid' beschreven zijn. Hier vindt u ook informatie over wat u bijvoorbeeld moet regelen om straks te kunnen inloggen op 'mijn.bigregister.nl' voor het invullen en indienen van uw aanvraag.
Bij uw aanvraag moet u verschillende (verplichte) documenten aanleveren. Dit worden ook wel bewijsstukken genoemd. Met deze documenten ‘bewijst’ u bijvoorbeeld uw identiteit, uw opleiding, uw taalvaardigheid, eventuele werkervaring, een extra opleiding of cursus. Deze documenten moeten aan (wettelijke) eisen voldoen.
De documenten zijn een heel belangrijk onderdeel van de aanvraag. Verzamel daarom eerst alle documenten en dien daarna pas uw aanvraag in. Neemt contact op bij vragen.
Verplichte en aanvullende documenten
Er zijn documenten die iedereen verplicht moet aanleveren en er zijn documenten die u alleen aanlevert als ze voor u van toepassing zijn. Zonder de verplichte documenten kunnen en mogen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen. De aanvullende documenten zijn niet verplicht, maar wel belangrijk voor uw aanvraag. Denk bijvoorbeeld aan extra opleidingen of cursussen die u gedaan heeft. Deze documenten ondersteunen het beoordelen van uw kennis en vaardigheden. Wij adviseren u daarom alle documenten die u heeft, aan te leveren.
Overzicht van alle documenten met de eisen
Op de pagina ‘Documenten die u bij uw aanvraag moet aanleveren’ vindt u een overzicht van de documenten (bewijsstukken) die u moet verzamelen. Bij elk document staat een toelichting en wordt aangegeven aan welke eisen het document of de inhoud van het document moet voldoen.
Documenten regelen kost veel tijd
Het is goed om te weten dat u 6 tot 8 verplichte documenten moet aanleveren. Afhankelijk van uw eigen situatie komen daar nog aanvullende documenten bij. Het regelen van alle documenten kost vaak veel tijd. Zeker als ze uit het buitenland moeten komen. Regel dit voordat u de aanvraag indient, dan verloopt uw aanvraag voor erkenning het snelst.
Waarmerken en vertalen van documenten!
Bijna alle documenten moeten gewaarmerkt worden. Heeft u documenten die niet in het Nederlands of Engels zijn? Dan moet u ook een vertaling van een beëdigd vertaler meesturen. Lees daarom onze uitleg over waarmerken en vertalen goed.
Heeft u vragen over de documenten?
Maak dan een afspraak voor ons spreekuur. Tijdens het spreekuur heeft u een persoonlijke afspraak met een van onze medewerkers. Deze afspraak duurt een half uur. U kunt dan vragen stellen over uw aanvraag en de documenten die u moet aanleveren. Het is ook mogelijk uw documenten te laten bekijken. De afspraak kan zowel op locatie in Den Haag als online plaatsvinden. Ook als u nog niet zeker weet of u een aanvraag wilt indienen, kunt u zich aanmelden voor het spreekuur.
Om het hele traject succesvol te doorlopen, is het belangrijk dat u makkelijk contact maakt met andere mensen. In Nederland noemen we dat netwerken. U kunt bijvoorbeeld aan vrienden/familie/buren vragen of zij iemand kennen die uw beroep in Nederland uitoefent en vragen of u daarmee in contact kan komen. Ook kunt u op zoek gaan naar vrijwilligerswerk bij een zorgorganisatie. Op deze manier leert u sneller hoe de zorg in Nederland in elkaar zit. En misschien kan iemand u wel helpen bij het vinden van een betaalde baan.
Zelf uw netwerkvaardigheden verbeteren
Zijn uw netwerkvaardigheden nog niet zo sterk, of vindt u het spannend om mensen aan te spreken, dan kunt u overwegen uw netwerkvaardigheden te verbeteren door een training of een workshop te volgen. Er zijn veel aanbieders in Nederland die u hierbij kunnen helpen.
Bent u vluchteling en client van het UAF?
Dan kunt u eventueel gebruik maken van een mentor. Dit is een Nederlandse professional die zijn of haar ervaring en netwerk deelt met u.
Bent u arts en geen vluchteling?
Dan kunt u op het hulp plein van de VBGA uw hulpvraag plaatsen.
Artsen, tandartsen en verpleegkundigen moeten als onderdeel van de diploma erkenning een beroepsinhoudelijke toets doen. Met deze toets wordt bekeken op welke onderdelen uw kennis en vaardigheden gelijk zijn aan het Nederlandse niveau en op welke (nog) niet. De inhoud verschilt per beroepsgroep. Het is mogelijk om u voor te bereiden op deze toets. Onze ervaring is dat dit erg belangrijk is voor een goed resultaat. Herkansen is niet mogelijk bij deze toets.
Informatiebijeenkomsten toetsen
U kunt deelnemen aan een informatiebijeenkomst over deze toets. Deze informatiebijeenkomsten worden gegeven door de instanties die de toetsen afnemen. U krijgt hier informatie over.
Inhoud van de toets
Hieronder vindt u per beroep een link naar meer informatie over de inhoud van de toets en voorbereidingsmogelijkheden.
Voor verpleegkundigen
Het Consortium Beroepsonderwijs is de uitvoeringsorganisatie voor de BI-toets voor buitenslands gediplomeerde verpleegkundigen. Informatie over (de inhoud van) toets is te vinden op: Buitenslands gediplomeerden. Hier vindt u o.a. een studiewijzer voor de voorbereidingen, scholingmogelijkheden en voorbeelden voor de kennistoets.
Bereid u goed voor! Uit de praktijk blijkt dat ongeveer 70% van de deelnemers onvoldoende kennis en kunde laat zien op de toets. Onvoldoende voorbereiding op de toets en/of nog niet voldoende Nederlands spreken, zijn hier vaak de oorzaak van.
Voor artsen
In het document assessment arts vindt u globale informatie over de inhoud en opzet van toetsen. Daarnaast kunt u bij de voorbereiding op de toetsen gebruik maken van de onderstaande suggesties:
- De digitale boeken van de klinische vakken zijn te verkrijgen via de website https://studeergeneeskunde.nl/. Let op! De boeken over scenario’s die ook op deze website te vinden zijn, zijn niet geschikt als voorbereiding op de BI-toets.
- Op de website Compendium Geneeskunde vindt u een samenvatting van medische basiskennis in een aantal boekdelen.
- VGT handboek en e-learning – Dit boek bereidt Nederlandse geneeskundestudenten voor op de interuniversitaire Voortgangstoets Geneeskunde.
Verder zijn er verschillende organisatie die ter voorbereiding van de toetsen workshops aanbieden:
Voor tandartsen
U vindt globale informatie over de inhoud en opzet van toetsen op onze website. Na officiële aanmelding bij ACTA door het CIBG kunt u zich op de website van de ACTA voorbereiden op de beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) via de speciaal voor de BI-toets ingerichte Canvascursus BI-toets.
Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het oefenen met de Simodont en het gebruikmaken van Canvas, de digitale leeromgeving van ACTA. Dit staat ook in het document ‘Informatie beroepsinhoudelijke toets: de Tandheelkundige kennis- en vaardighedentoets’.
Als u in Nederland wilt werken, dan is het noodzakelijk dat u ook weet hoe de Nederlandse gezondheidszorg werkt. Dit helpt ook bij de Beroeps Inhoudelijke toets (voor artsen, verpleegkundigen en tandartsen). Daarnaast helpt het u om later de juiste keuzes te maken. Er zijn verschillende manieren om kennis te maken met de Nederlandse gezondheidszorg:
- Vrijwilligerswerk
- Meeloopstage
- Boeken lezen over de Nederlands gezondheidszorg (o.a. 'Zó werkt de zorg in Nederland').
Vrijwilligerswerk Nederlandse gezondheidszorg
U krijgt hierdoor een beeld van werken in de Nederlandse zorg en de manier van communiceren tussen artsen, verpleegkundigen en patiënten. Ook leert u medische woorden in het Nederlands. U kunt contact opnemen met vrijwilligersorganisaties bij u in de omgeving, of vraag naar mogelijkheden bij de gemeente waar u woont. Vluchtelingen kunnen ook aankloppen bij Vluchtelingenwerk. Om vrijwilligerswerk te kunnen doen, moet u vaak wel al goed Nederlands spreken.
Meeloopstage bij een Nederlandse zorgverlener
Ter voorbereiding op uw werk in Nederland en op de Beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) is het belangrijk om een meeloopstage te doen bij een Nederlandse zorgverlener die hetzelfde beroep als u uitoefent. Zo krijgt u inzicht in de dagelijkse praktijk van een zorgverlener en leert u medische Nederlandse woorden. Ook ziet u bijvoorbeeld hoe zorgverleners en patiënten met elkaar omgaan. En hoe in Nederland een anamnese en lichamelijk onderzoek wordt afgenomen.
Het beste moment voor deze stage is vlak voordat u een aanvraag indient of wanneer uw aanvraagprocedure al loopt. Om echt van deze ervaring te leren, is het wel nodig dat u goed Nederlands spreekt en verstaat.
Boeken lezen over de Nederlands gezondheidszorg
Deze boeken kunt u lezen om hierover te leren:
- ‘Leerboek Volksgezondheid en gezondheidszorg’, K. Stronks
- ‘Hoe zit het met staan? Cursus Nederlands voor anderstalige artsen’, L.M. Bekedam, L.H.M. Palenstein Helderman-Susan
- ‘Succesrecept voor de AKV-toets’, P. Herfs (de AKV-toets zelf is geen onderdeel meer van de procedure, maar het boek is zeker nog nuttig).
- Zó werkt de zorg in Nederland (editie 2023) - De Argumentenfabriek –
Gaat u het laten erkennen van uw diploma voorbereiden? Weet dan dat u bij ons hulp kunt vragen als er iets niet duidelijk is of als u vragen heeft over uw persoonlijke situatie.
Klant contactcentrum
Met vragen kunt u uiteraard terecht bij ons klantcontactcentrum. U kunt ons bellen of mailen.
Spreekuren voor vragen over uw persoonlijke situatie
Heeft u veel informatie gelezen, maar heeft u nog vragen over uw persoonlijke situatie? Plan dan een afspraak voor een van onze spreekuren in. U kunt dan vragen stellen aan een medewerker over uw aanvraag of over de documenten die u moet aanleveren. De afspraak kan zowel op locatie (in Den Haag) als online plaatsvinden. Tijdens de afspraak wordt Nederlands of Engels gesproken. Lees meer over onze spreekuren en aanmelden.
Fase 3: Erkenning van het diploma aanvragen
Alles goed voorbereid? Dan kunt u de erkenning van uw diploma gaan aan vragen. U volgt de procedure Verklaring van vakbekwaamheid.
Als u uw aanvraag heeft ingediend, hebben twee partijen een rol bij de behandeling van uw aanvraag:
- Bureau Buitenlandse Zorgverleners (BBZ) van het CIBG/BIG-register. Deze afdeling beoordeelt uw aanvraag en uw documenten op juistheid en geldigheid. Ook beantwoorden zij uw vragen en begeleiden zij u en uw aanvraag in het hele proces.
- De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV): zij beoordelen uw aanvraag inhoudelijk en beoordelen uw kennis en vaardigheden. Lees meer over de commissie op de pagina Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid op deze website en bij het onderdeel ‘Beoordeling en adviesgesprek’ hieronder.
De aanvraag voor erkenning doet u online via ‘mijn.bigregister.nl’. U vult hier diverse vragen in. Na het invullen van de vragen krijgt u een overzicht van de documenten (beijsstukken) die u bij de aanvraag moet aanleveren. Bij elk document staat een korte uitleg.Ook kunt u hier sommige documenten (bewijsstukken) direct uploaden. In ons stappenplan voor het aanvragen van een Verklaring van vakbekwaamheid vindt u de volledige uitleg over het indienen en het behandelen van uw aanvraag.
Wij raden u dringend aan de aanvraag pas echt in te dienen als u alle documenten hebt verzameld. Uw aanvraag kan namelijk pas worden behandeld als alles compleet is.
U hoeft de aanvraag niet in 1 keer in te vullen.
U kunt steeds opnieuw terugkomen. Uw nog niet ingediende aanvraag wordt 6 maanden bewaard. U heeft dus ruim de tijd om alles te verzamelen.
Voor artsen, tandartsen of verpleegkundigen is de Beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) een belangrijk onderdeel van het aanvraagproces. De overige beroepen hebben dus geen toets.
Betalen en aanmelden
Is uw aanvraag helemaal compleet, dan ontvangt u van ons een brief met de uitnodiging om u aan te melden. In deze brief vindt u ook informatie over de betaling. Na uw betaling krijgt u van ons de gegevens en de informatie waarmee u zich kunt aanmelden voor de toets. Op onze website leest u wat de kosten per toets zijn.
De toets
De inhoud van de BI-toets verschilt per beroep en bestaat uit verschillende onderdelen. De toetsten worden ook afgenomen door verschillende toets instanties. De toets wordt op een aantal momenten per jaar afgenomen. Op onze website vindt u meer informatie over de inhoud van de toets. Het is verder goed om te weten dat Bureau Buitenlandse Zorgverleners van het BIG-register en de commissie, niet gaan over de inhoud van de toetsen en hier ook niet bij betrokken zijn.
Waar is de toets voor?
De BI-toets is een manier om te kunnen beoordelen op welke onderdelen u voldoende kennis en vaardigheden heeft en welke misschien (nog) niet. Het is daarom ook niet echt een toets waarvoor u kunt zakken of slagen. Zijn er onderdelen waar u nog niet op het juiste niveau zit? Dan krijgt u van de commissie advies over hoe u uw kennis en vaardigheden voor die onderdelen kunt verbeteren. Na de BI-toets volgt in de meeste gevallen een adviesgesprek met de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) die uw aanvraag inhoudelijk beoordeeld.
De inhoudelijke beoordeling van uw kennis en vaardigheden wordt gedaan door een onafhankelijke commissie van deskundigen: de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). Elk beroep heeft acht eigen commissieleden. Deze leden werken allemaal in de praktijk of bij opleidingsinstellingen.
De beoordeling van uw aanvraag door de CBGV
De commissie adviseert op basis van al uw documenten en de uitkomsten van de BI-toets (bij artsen, tandartsen en verpleegkundigen) of u een Verklaring van vakbekwaamheid krijgt. De commissie kijkt eerst of uw opleiding gelijkwaardig is aan de huidige Nederlandse opleiding voor uw beroep. Is uw opleiding niet (bijna) gelijk aan de Nederlandse opleiding? Dan kijkt de commissie of andere opleidingen, cursussen, scholingen of werkervaringen in uw beroep de verschillen compenseren. Het is dus belangrijk dat u alle informatie (bewijsstukken) over uw extra opleidingen, cursussen, trainingen of werkervaringen bij uw aanvraag aanlevert.
Het kan ook zijn dat de commissie vindt dat u eerst nog een aanvullende opleiding of stage moet doen om ontbrekende kennis of vaardigheden aan te vullen. Meer hierover leest u in het volgende onderdeel.
Adviesgesprek
Na de beoordeling ontvangt u bij de meeste beroepen een uitnodiging voor een adviesgesprek bij de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). In dit gesprek hoort u het advies dat de CBGV gaat geven over uw aanvraag. Tijdens dit gesprek stelt de CBGV soms ook nog vragen aan u.
Op deze website vindt u nog meer informatie over de beoordeling en het besluit.
Als de CBGV besluit dat uw kennis (opleiding) en/of ervaring op dit moment nog niet voldoende aansluiten bij de eisen die Nederland stelt, dan krijgt u het advies dat u eerst nog een aanvullende opleiding of stage moet doen. Een advies voor een vorm van aanvullende opleiding komt regelmatig voor. U bent dus zeker niet de enige als u dit advies krijgt.
Wat voor een soort advies?
De opleidingen in Nederland zijn heel breed opgezet. Er wordt veel aandacht besteed aan zorg aan ouderen, jongeren en zorg bij geestelijke problemen. Regelmatig ziet de commissie dat juist deze breedte in de buitenlandse opleiding ontbreekt. Heeft u te horen gekregen dat er een aanvullende opleiding of stage nodig is? Dan betekent dit dat de commissie denkt dat u de kennis en/of kunde die u mist binnen 3 jaar kan aanvullen. U moet dan denken aan het volgen van bepaalde coschappen, cursussen of stages. U krijg hiervoor een advies op maat van de commissie. Hoe lang u bezig bent met de aanvulling, hangt af van wat er is geadviseerd. Het kan gaan om enkele maanden tot drie jaar.
Hoe werkt het?
De aanvullende opleiding of stage volgt u bij een onderwijsinstelling of universiteit. U moet dit dus zelf regelen. U kunt zich melden bij de studieadviseur van de opleiding met het advies van de CBGV. Alle opleidingen en universiteiten hebben een website waar u de contactgegevens kunt vinden. Lukt het vinden van een geschikte opleidingsplek of stage niet of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met een van onze consulenten voor overleg en tips.
Denkt de commissie dat u de ontbrekende kennis en/of vaardigheden niet binnen 3 jaar kan aanvullen, dan wordt uw aanvraag afgewezen. U kunt er dan voor kiezen een Nederlandse masteropleiding te volgen. U krijgt dan een Nederlandse diploma. Hiermee kunt u dan rechtreeks uw BIG-registratie aanvragen. Dit is geen onderdeel meer van de erkenningsprocedure.
Heeft u een in Nederland wettelijk erkend specialisme behaald in het buitenland en wilt u dit ook laten erkennen? Dan geeft u dit aan op uw aanvraagformulier. De erkenning van uw specialisme is een apart traject bij een andere (niet overheid) organisatie. U zet alleen de aanvraag in gang via ons.
Hoe werkt het?
Wij laten de specialistenregistratiecommissie (SRC) van uw beroep weten dat u een aanvraag bij ons hebt gedaan en dat u ook uw specialisme wil laten erkennen en registeren. Elk SRC heeft eigen eisen voor erkenning van het specialisme. Deze eisen zijn zwaarder dan de eisen voor het erkennen van het basis beroep. Dit kan dus ook betekenen dat u wel erkend wordt voor het basisberoep, maar (nog) niet voor uw specialisme. Of dat u voor het erkennen van het specialisme nog extra stages moet lopen of een aanvullende opleiding moet volgen. Nadat uw specialisme is erkend, wordt u geregistreerd in het specialismeregister. Voor een registratie in het specialistenregister is een BIG-registratie een voorwaarde.
Het betreffende specialistenregister neemt contact met u op voor het erkennings-en registratieproces van uw specialisme. Dit gebeurt meestal nadat zij van ons hebben doorgekregen dat uw diploma is erkend en dat u geregistreerd staat in het BIG-register. Soms nemen zij al eerder contact op.
Toestemming doorsturen van uw gegevens naar specialistenregister
Heeft u een specialisme dat u wilt laten erkennen, dan vragen wij in het aanvraagformulier ook uw toestemming voor het doorsturen van uw gegevens naar het specialistenregister van uw beroep. Alleen dan mogen wij uw gegevens en bepaalde documenten doorsturen naar de commissie.
Aan het erkennen en registreren van een specialisme zijn kosten verbonden. Lees meer onder ‘kosten diploma erkennen’.
Meer informatie
Informatie over de procedure voor de erkenning van uw specialistendiploma en de eisen die bij het specialisme horen, vindt u op de website van het specialistenregister van uw beroep:
- Recognition of foreign diplomas in The Netherlands | KNMP
- Specialistenregister artsen
- Specialistenregister gezondheidszorgpsychologen
- Specialistenregister tandartsen
- Specialistenregister verpleegkundigen.
Uitleg specialismes in Nederland
Bent u niet of onvoldoende bekend met de inhoud van verschillende specialismen in Nederland, lees dan deze uitleg per specialisme (Medisch specialismen | medischcontact).
Aan de aanvraag van een Verklaring van Vakbekwaamheid (erkenning diploma basisberoep) en de beoordeling door de CBGV zijn geen kosten verbonden. Voor de BI-toets moet u wel betalen. De exacte kosten hangen af van het beroep waarvoor u de aanvraag doet. Bekijk de kosten per toets. Het laten erkennen van een specialisme kost wel geld.
Mogelijke andere kosten
- Bij de aanvraag moet u een bewijs van uw Nederlandse taalvaardigheid en Engelse leesvaardigheid op het juiste niveau aanleveren. Aan het volgen van cursussen en aan het behalen van een taalcertificaat Nederlands en Engels zijn kosten verbonden. Deze kosten verschillen per aanbieder.
- Het laten waarmerken van kopieën van bewijstukken of het laten vertalen van deze documenten kost geld.
- Komt de CBGV tot de conclusie dat u een aanvullende opleiding (stage, cursus of coschappen) moet volgen, dan zijn hier (soms hoge) kosten aan verbonden. Deze kosten betaalt u aan de opleidingsinstelling.
Kosten specialistendiploma erkennen
Aan het erkennen van uw specialistendiploma zijn kosten verbonden. Het gecombineerde tarief voor erkenning en registratie bedraagt ongeveer € 2.285,- Als een aanpassingsstage moet worden gevolgd komt hier nog € 750,- bij (voor huisartsgeneeskunde geldt een afwijkend tarief). Deze kosten betaalt u niet aan ons, maar aan de specialisten registratie commissie.
Op deze website vindt u veel algemene informatie over het aanvraagproces. Toch kan het gebeuren dat u vragen of twijfels heeft over de betekenis voor uw persoonlijke situatie. Of misschien weet u ergens in het traject niet meer hoe u verder moet.
Vragen: maak een afspraak voor het spreekuur
De afspraak met een medewerker duurt een half uur. U kunt dan bijvoorbeeld vragen stellen over uw aanvraag en de documenten die u moet aanleveren. Het is ook mogelijk uw documenten te laten bekijken. De afspraak kan zowel op locatie in Den Haag als online plaatsvinden. Ook als u nog niet zeker weet of u een aanvraag wilt indienen, kunt u zich aanmelden voor het spreekuur.
Loopt u ergens vast? Maak dan een afspraak met een consulent
Het kan ook zijn dat u later in het aanvraagproces vastloopt of even niet meer weet wat u moet doen of wat er van u verwacht wordt. In dat geval kunt u contact opnemen met één van onze consulenten. Zij luisteren naar uw probleem en gaan proberen samen met u een oplossing te vinden.
Meer informatie
Via big-register.nl/buitenlandsdiploma vindt u meer informatie over de spreekuren en de consulenten.
Na het indienen van uw aanvraag kunt u inloggen op 'mijn.bigregister.nl'. Hier vindt u uw persoonlijke digitale dossier. Hier staan de berichten van ons over uw aanvraag. Ook kunt u hier de status van uw aanvraag bekijken.
Fase 4: Aanvragen BIG-registratie
Voor bepaalde beroepen is registratie in het BIG-register verplicht . Na ontvangst van uw Verklaring van Vakbekwaamheid vraagt u uw BIG-registratie aan.
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. Iedereen in Nederland en het buitenland kan in het register kijken en de zorgverleners die erin staan opzoeken. Lees meer over het BIG-register.
Voor welke beroepen?
BIG-registratie is verplicht voor apothekers, artsen, fysiotherapeuten, geregistreerd-mondhygiënisten, gezondheidszorgpsychologen, klinisch technologen, orthopedagoog-generalisten, physician assistants, psychotherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen.
En de andere beroepen?
Zorgverleners in de overige beroepen mogen na het ontvangen van hun diploma, of bij een buitenlands diploma, na het ontvangen van een Verklaring van vakbekwaamheid, aan het werk in de Nederlandse zorg. Zij hebben geen BIG-registratie nodig. Het is ook niet mogelijk om met een ander beroep een BIG-registratie aan te vragen.
Het aanvragen van een BIG-registratie bestaat uit de volgende stappen:
- als uw erkenning positief is afgerond, ontvangt u van ons bericht over uw BIG-registratie
- verzamel de gevraagde extra documenten;
- lever de documenten aan;
- betaal de aanvraagkosten (€85,-)
- u ontvangt het besluit over uw BIG-registratie;
- bij een positief besluit wordt u eerst geregistreerd onder voorwaarden (geclausueerde inschrijving). De voorwaarde is dat u 3 maanden werkt onder supervisie (lees verderop meer hierover);
- na 3 maanden laat u het supervisieformulier invullen en ondertekenen en stuurt het naar ons op;
- uw inschrijving onder voorwaarden wordt omgezet naar definitieve registratie.
- u bent vanaf het moment van de definitieve registratie bevoegd om zelfstandig te werken in uw beroep.
Let op! Heeft u uw Verklaring van Vakbekwaamheid langer dan 5 jaar gelden behaald? Dan gelden er aanvullende eisen op het gebied van werkervaring of scholing. Neem contact met ons op als dit voor u geldt.
Net als bij de erkenning van uw diploma moet u voor u BIG-registratie een aantal verplichten documenten aanleveren. Een deel van deze documenten is al geregeld via uw Verklaring van vakbekwaamheid. Maar het andere deel moet u nog wel regelen. Lees de informatie over deze documenten goed. We zien helaas vrij vaak dat deze documenten niet bij de aanvraag zitten of niet aan de eisen voldoen. Zonder deze documenten kan uw BIG-registratie niet geregeld worden.
Wat u nodig heeft voor uw BIG-registratie:
- Een erkend diploma voor een van de beroepen waarvoor BIG registratie vereist is
Met uw Verklaring van Vakbekwaamheid is dit geregeld. U hoeft deze niet meer zelf aan te leveren. - Bewijs dat u de Nederlandse taal op het juiste niveau beheerst
Uw Verklaring van vakbekwaamheid is hiervan het bewijs. U hoeft deze niet meer aan te leveren. - Bewijs dat er geen actieve bevoegdheidsbeperking voor uw beroep voor u gelden (CCPS) en dat u geen strafrechtelijke veroordelingen heeft (CGC).
U toont dit aan door bepaalde officiële verklaringen aan te leveren. U moet deze verklaringen hebben van het land waar u uw diploma heeft behaald en van elk land waar u langer dan 3 maanden hebt gewoond of gewerkt. Lees de uitleg over deze documenten goed.
Regel de documenten op tijd, maar niet te vroeg
U wilt graag aan het werk en het opvragen van documenten in het buitenland kost vaak veel tijd. Vraag deze documenten daarom direct aan zodra het duidelijk is dat u diploma erkent gaat worden. Dit is vaak tijdens het adviesgesprek met de commissie. Vraag de documenten ook niet te vroeg aan. Ze zijn namelijk maar 3 maanden geldig. Twijfelt u over het juiste moment van aanvragen, neem dan contact op met onze consulenten voor overleg.
Is uw aanvraag voor registratie in het BIG-register goedgekeurd? Dan wordt u eerst 3 maanden onder voorwaarde (geclausuleerd) geregistreerd. De voorwaarde is dat u eerst drie maanden moet werken onder supervisie van een die in hetzelfde beroep als u werkt. Deze supervisor moet zelf in het BIG-register staan. U krijgt hierover ook een brief van ons als uw BIG-registratie is goedgekeurd.
Er is verder geen verschil tussen u en een gewone BIG-geregistreerde collega. Tijdens de supervisieperiode mag u alle voorbehouden handelingen die bij het beroep horen, zelfstandig uitvoeren. Ook mag u de beroepstitel (bijvoorbeeld arts, verpleegkundige, tandarts) gebruiken.
Het doel
Het doel is het kennis maken met werken in uw beroep in de Nederlandse zorg. In deze periode wordt ook aandacht besteedt aan wet- en regelgeving en beroepsethiek. Na deze 3 maanden vult u het supervisieformulier in en laat deze ondertekenen door uw supervisor. Deze supervisie verklaring te vinden op onze website. Het formulier stuurt u naar ons op. Is alles in orde, dan wordt uw registratie omgezet naar een ‘gewone’ registratie en mag u zelfstandig werken in uw beroep. Een BIG-registratie is 5 jaar geldig.
Extra beoordeling voor artsen
Bent u arts, dan wordt u tijdens uw supervisieperiode ook nog door een aantal collega's beoordeeld op professioneel gedrag. U wordt dan beoordeelt op onderwerpen zoals bijvoorbeeld omgang en communicatie met patienten en collega's, feedback geven en ontvangen en omgang met conflicten. U ontvangt het beoordelingsformulier en uitleg hierover bij uw erkenning.
De kosten voor een BIG-registratie aanvraag zijn €85,-.
Bijkomende kosten
Voor uw BIG-registratie moet u documenten (bewijsstukken) aanleveren. Het gaat om documenten die bewijzen dat er geen buitenlandse bevoegdheidsbeperkingen of strafrechtelijke veroordelingen tegen u van kracht zijn. Voor het verkrijgen van deze bewijzen wordt vaak een vergoeding gevraagd. Deze vergoedingen verschillen heel erg per land.
Kosten voor het vertalen van de documenten
Zijn uw documenten in een andere taal dan Nederlands of Engels, dan moet u de documenten ook laten vertalen door een officiële vertaler. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Lees meer over vertalen.
Kosten registratie specialistendiploma
Wilt u ook uw specialistendiploma laten registeren? Dan zijn hier ook kosten aan verbonden. Dit is een gecombineerd tarief voor erkenning en registratie. Lees meer hierover onder het onderdeel 'Kosten erkenning diploma'. Bent u geregistreerd in het specialistenregister van uw specialisme dan krijgen wij hiervan bericht. Het aantekenen van uw specialisme bij uw BIG-registratie is kosteloos voor u.
Alle zorgverleners in het BIG-register moeten zich elke vijf jaar opnieuw laten registreren in het BIG-register. Dit heet ‘herregistratie’. Om te mogen herregistreren moet u aan de eisen hiervoor voldoen. U moet een minimaal aantal uren daadwerkelijk in uw beroep gewerkt hebben. U moet in die uren ook echt met patiënten gewerkt hebben. Als er om gevraagd wordt, moet u ook kunnen bewijzen (bewijsstukken aanleveren) dat u deze uren hebt gewerkt. Dit wordt via een steekproef gecontroleerd.
Heeft u niet voldoende uren gewerkt? Dan is het mogelijk om te herregistreren door het behalen van een bepaald scholingscertificaat (PRC).
Waarom herregistratie?
Het doel van herregistratie is het waarborgen van de kwaliteit in de zorg. Herregistratie zorgt ervoor dat er in de BIG-beroepen alleen zorg wordt verleend door zorgverleners die ook daadwerkelijk actief werken in hun beroep. U krijgt 6 maanden voor de datum (uw uiterste herregistratiedatum) dat u uiterlijk uw herregistratie moet hebben aangevraagd, een brief van ons over uw herregistratie. Wilt u hier alvast meer over weten, dan kunt op onze website meer lezen over herregistratie.
Kosten
Herregistratie kost net als de registratie €85,-.
Bij uw inschrijving in het BIG-register horen een aantal rechten en plichten. Samen zorgen ze ervoor dat de kwaliteit van de zorg hoog blijft. Zo betekent een BIG-registratie onder andere dat u de beroepstitel van uw beroep, zoals arts, tandarts, fysiotherapeut of verpleegkundige, mag gebruiken. Ook betekent het dat u de voorbehouden handelingen die bij dat beroep horen mag uitvoeren. Zorgverleners zonder BIG-registratie mogen deze titels niet gebruiken en ook de voorbehouden handelingen niet zelfstandig uitvoeren. Op de website van het BIG-register leest u hier meer over.
Zodra u in het BIG-register staat, valt u onder het tuchtrecht. Het tuchtrecht in de gezondheidszorg is een bijzondere vorm van rechtspraak. Op basis van een klacht over een situatie waarin iets is misgegaan, beoordeelt een tuchtcollege of een zorgverlener heeft gewerkt volgens de regels die bij het beroep horen. Het centrale doel is leren van situaties waarin er iets is misgegaan. Op de website van het centraal tuchtcollege kunt u hier meer over lezen.
Maatregel opgenomen bij de registratie
Zorgverleners kunnen ook als een soort ‘straf’ maatregelen opgelegd krijgen door een tuchtcollege of door de Inspectie voor de gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Sommige maatregelen houden in dat u deels, tijdelijk of helemaal niet meer mag werken in uw beroep. Soms heeft een maatregel ook gevolgen voor uw registratie in het BIG-register. Maatregelen waarbij u deels, tijdelijk of helemaal niet meer mag werken in uw beroep, worden ook altijd openbaar gemaakt en opgenomen bij uw registratie. U kunt meer lezen op de pagina: ‘Maatregelen’
Wordt uw specialisme diploma erkend door de specialistenregistratiecommissie van uw beroep, dan laten zij dit weten aan ons. Wij nemen dan uw specialisme op bij uw registratie in het BIG-register. Dit heet specialisme aantekenen. Informatie over het erkennen en registreren van uw specialisme vindt u onder fase 3, kopje ‘specialisme laten erkennen’.
Fase 5: Aan het werk
Het is zover: uw diploma is erkend en u heeft, als dat nodig is, een BIG-registratie. U bent bevoegd om in Nederland in uw beroep te gaan werken.
U wilt aan het werk in de Nederlandse zorg. Dat is fijn, want er zijn veel mensen nodig in de zorg. Toch is een baan niet altijd vanzelfsprekend. In het ene beroep zijn de kansen groter, dan in het andere beroep. Een erkenning en een registratie zijn dus geen garantie op een baan. Soms zijn er meerdere sollicitaties nodig. En soms maakt u meer kans door (eerst) te kiezen voor ander soort baan in de zorg. Lees daarom ook de informatie onder 'Beroepen met andere mogelijkheden voor werken in de zorg'.
De publiekscampagne Ik Zorg laat zien hoe divers de zorgsector is. De campagne is bedoeld om mensen enthousiast te maken voor een baan in de zorg en welzijn. Bijvoorbeeld als verzorgende, activiteitenbegeleider, laborant of ICT’er. Op de campagnewebsite staan ook meer dan 600 verhalen van medewerkers in de zorg en welzijn. U vindt er ook informatie over opleidingen en beroepen. Ook vindt u er vacatures en kunt u gratis persoonlijk loopbaanadvies vragen.
Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt u Informatie over de arbeidsmarkt in de zorg. Het CBS verzameld ook cijfers over de arbeidsmarkt zorg en welzijn. In het dashboard over de arbeidsmarkt zorg en welzijn vindt u figuren van de meest recente cijfers en ontwikkelingen over de arbeidsmarkt binnen de zorg en welzijn, op landelijk niveau, per regio en per branche.
Artsen
Elk kwartaal laat de arbeidsmarktmonitor in Medisch Contact (Arbeidsmarktmonitor | medischcontact) zien hoeveel artsen er zijn en welke vacatures er zijn. De Arbeidsmarktmonitor berekent voor elke discipline het aantal vacatures per 100 geregistreerde specialisten. Deze monitor geeft een goed beeld in welk specialisme veel kans is op een baan en in welk specialisme veel minder kansen liggen. Meer achtergrond over werken in Nederland als arts is te vinden op de website van de VBGA (Werken in Nederland als arts » VBGA).
Tandartsen
De kansen op arbeidsmarkt voor tandartsen in Nederland zijn goed. Zie op de website van de KNMT het stukje over ‘Goede vooruitzichten voor tandartsen’ via Hoe word je tandarts in Nederland? | KNMT. Adviezen over werken in Nederland met een buitenlands diploma staan ook op de website van de KNMT. Zij hebben ook diverse checklists gemaakt voor als u wilt starten in loondienst, als ZZPer of een eigen praktijk wilt starten. Stappenplan starten met een buitenlands diploma | KNMT
Om buitenlandse tandartsen op weg te helpen bij de start op de arbeidsmarkt biedt de KNMT vanuit de KNMT Academy online de cursus 'Thuis in de Nederlandse dialoog' aan. Deze cursus is bedoeld om de communicatie met de patiënt nog beter te laten verlopen en is ook bedoeld als culturele verdiepingsslag.
Verpleegkundigen
De arbeidsmarktkansen voor verpleegkundigen zijn goed. Er is in Nederland een groot tekort aan verpleegkundigen. En dit tekort neemt naar verwachting verder toe. De gezondheids- en welzijnszorg is een grote bedrijfstak in Nederland. Verpleegkundigen kunnen in verschillende werkvelden werken. Denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging, GGZ en de psychiatrie. Als u via Google zoekt naar ‘openstaande vacatures verpleegkundigen’ dan vindt u diverse sites met openstaande vacatures.
Dit overzicht is nog niet compleet en wordt aangevuld als er nieuwe informatie is.
Het kan ook zijn dat u redenen heeft om niet de hele procedure van het laten erkennen van uw diploma te willen doorlopen. Bijvoorbeeld vanwege financiële redenen, of omdat het veel tijd kost. Een alternatief traject waarin ook uw kennis en kunde worden benut behoort dan misschien tot de mogelijkheden. Dit kan uiteenlopen van een studie, ander werk in de Nederlandse zorg of een combinatie van beiden.
Artsen
Voor artsen zijn er aardig wat mogelijkheden. U kunt contact opnemen met bijvoorbeeld UAF. Zij kunnen u mogelijk helpen aan voorbeelden. Of misschien is het Project M.A.V. iets voor u. Project M.A.V. is bedacht als innovatieve oplossing voor het personeelstekort in de ouderenzorg.
Tandartsen
Als tandarts kunt u overwegen aan het werk te gaan als mondhygiënist. U moet hiervoor nog wel een opleiding tot mondhygiënist van 4 jaar volgen. Mogelijk krijgt u wel vrijstellingen voor bepaalde onderdelen. U kunt na het volgen van deze opleiding aan het werk als mondhygiënist. Voor deze opleidingen geldt wel een numerus fixus. Dit betekent dat er elk jaar maar een bepaald aantal opleidingsplaatsen zijn en u moet meedoen met Nederlandse studenten aan de selectie voor een opleidingsplek. Vaak is dit een loting.
Verpleegkundigen
Voor verpleegkundigen is het mogelijk om als Verzorgende in de Individuele Gezondheidszorg (VIG) aan het werk te gaan. U vraagt dan met uw verpleegkundige diploma, erkenning aan als VIG. Het beroepsniveau van dit beroep is 1 niveau lager (niveau 3) dan verpleegkundigen (niveau 4 of 5). De eisen voor erkenning zijn daarom ook lager. Bij een aanvraag voor erkenning als VIG'er hoeft u ook geen BI-toets te doen en hoeft u geen bewijs van Engelse taalvaardigheid aan te leveren.
U kunt mogelijk ook aan het werk als helpende in zorg. Dit is nog een niveau lager (niveau 2) . Hiervoor hoeft u geen erkenning van uw diploma voor aan te vragen. Wel zal elke werkgever willen dat u voldoende Nederlands spreekt.
GZ-psycholoog
Door de verschillen met het Nederlandse opleidingstraject is in de meeste gevallen een aanpassingsstage noodzakelijk, voordat erkenning en registratie als GZ-psycholoog in Nederland mogelijk is. U kunt met een master psychologie (zoals bijvoorbeeld een Belgische master) wel direct in Nederland aan het werk als basispsycholoog. Erkenning of registratie is dan niet noodzakelijk. Als basispsycholoog kun u aan de slag bij diverse instellingen zoals justitie, de geestelijke gezondheidszorg, als onderzoeker of binnen het bedrijfsleven. Een basispsycholoog mag in opdracht van een gezondheidszorgpsycholoog behandelingen uitvoeren. Ook is een basispsycholoog opgeleid om diagnostisch onderzoek uit te voeren en mag hij of zij dus psychologische testen en vragenlijsten afnemen bij een patiënt. Een basispsycholoog mag echter geen diagnose stellen, dat mag alleen gedaan worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters.
Apotheker
Er zijn diverse alternatieven voor mensen met een buitenlands apothekersdiploma. Op onze website vindt u meer informatie over wat er mogelijk is met een buitenlands apothekersdiploma zonder BIG-registratie.
Dit overzicht is niet compleet en wordt aangevuld als er nieuwe of aanvullende informatie is.
Werkvergunning
Registatie in het BIG-register geeft nog niet direct het recht op werken in Nederland. Als u geen onderdaan bent van een EER-land, dan heeft u ook een werkvergunning nodig. Heeft u werk in uw beroep gevonden, dan moet uw werkgever een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning indienen bij het UWV Bureau Tewerkstellingsvergunningen of het Digitaal Loket Arbeidsmigratie UWV/IND. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met het UWV Bureau Tewerkstellingsvergunningen.
U heeft geen werkvergunning of tewerkstellingsvergunning nodig als op uw verblijfsdocument staat ‘arbeid vrij toegestaan’ of ‘kennismigrant’.
Verblijfsvergunning
Naast een mogelijke werkvergunning, moet u een gelding verblijfsdocument hebben. Voor een verblijfsdocument moet u bij Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) zijn.