Procedure Verklaring van vakbekwaamheid
Deze procedure geldt over het algemeen voor zorgverleners met een diploma behaald in een niet EU-lidstaat of Zwitserland. Alle aanvragers nemen deel aan de algemene kennis- en vaardighedentoets (AKV-toets). Daarnaast doen artsen, tandartsen en verpleegkundigen een aanvullende beroepsinhoudelijke toets (BI-toets). Lees het stappenplan hieronder goed door zodat u weet wat u kunt verwachten. Pas na het krijgen van een Verklaring van vakbekwaamheid is het voor bepaalde beroepen mogelijk een BIG-registratie aan te vragen (zie stap 11).
The information about recognition of foreign diploma's is also available in English.
Verklaring van vakbekwaamheid
Hieronder vindt u de stappen waaruit de procedure bestaat
-
De procedure in 11 stappen
-
In sommige stappen kunt u door naar uitgebreidere informatie. Wij raden u aan deze informatie ook te lezen. De procedure vanaf het indienen van de aanvraag duurt gemiddeld één tot drie jaar. De doorlooptijd voor de voorbereidingen verschilt per persoon en situatie.
-
Controleer, als u dit nog niet gedaan heeft, via de advieswijzer eerst of de procedure Verklaring van vakbekwaamheid op uw situatie van toepassing is.
-
Voor een snelle afhandeling van uw aanvraag is het belangrijk dat u de aanvraag goed voorbereidt. Zo is het toetsen van de Nederlandse taalvaardigheid een belangrijk onderdeel van deze procedure. Lees daarom het onderdeel 'Voorbereiden aanvraag' goed door. U vindt daar onder andere informatie over de vereiste Nederlandse taalvaardigheid. Ook organiseren wij spreekuren en algemene informatiebijeenkomsten over deze procedure.
Alle berichten over uw aanvraag ontvangt u in uw digitale dossier op ‘Mijn BIG-register’. Om uw berichten te lezen moet u inloggen met DigiD of een BIG-login. Lees meer hierover onder 'Voorbereiden aanvraag'.
-
- Vul het algemene aanvraagformulier in en, als dit van toepassing is, de beroepsspecifieke bijlage;
- Wilt u ook gelijk uw specialisme laten erkennen, dan kunt u dit aangeven op het formulier;
- Print het formulier en onderteken onderdeel 12 van het aanvraagformulier;
- Voeg de gevraagde documenten toe. Zie hiervoor onderdeel 13 van het aanvraagformulier.
Vul het aanvraagformulier helemaal in en voeg alle documenten toe. Anders kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.
-
U stuurt het formulier, de eventuele bijlage(n) en de documenten naar:
CIBG
Erkenning buitenlandse diploma’s
Postbus 16114
2500 BC Den Haag
U ontvangt binnen 2 weken een ontvangstbevestiging. Als er documenten ontbreken, krijgt u hiervan bericht.
Alle berichten over uw aanvraag ontvangt u in uw digitale dossier op ‘Mijn BIG-register’. Om uw berichten te lezen moet u inloggen met DigiD of een BIG-login. Lees meer hierover onder 'Voorbereiden aanvraag'.
-
Als uw aanvraag compleet is wordt er, indien nodig, een beoordeling uitgevoerd op uw diploma(‘s) en vakkenoverzicht(en). Deze beoordeling wordt door Nuffic of door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gedaan.
U hoeft deze beoordeling niet zelf door Nuffic of SBB uit te laten voeren. Wij doen dat voor u.
-
Alle aanvragers nemen deel aan de algemene kennis- en vaardighedentoets (AKV-toets). Nederlandse taalvaardigheid is het belangrijkste onderdeel van de AKV-toets. Het succesvol afleggen van de AKV-toets is een voorwaarde om verder te gaan met de beoordelingsprocedure. Ter voorbereiding kunt u deelnemen aan een informatiebijeenkomst over de AKV-toets. Aan de toets zijn kosten verbonden. Lees meer over de AKV-toets.
De AKV-toets wordt per 1 januari 2024 vervangen door taalcertificaten. Tot deze datum kunt u kiezen voor het afleggen van de AKV-toets of het aanleveren van taalcertificaten. Lees meer over wat dit betekent. -
Artsen, tandartsen en verpleegkundigen doen na een succesvol afgeronde AKV-toets nog een beroepsinhoudelijke toets (BI-toets). Ter voorbereiding kunt u deelnemen aan een informatiebijeenkomst. Aan deze toets zijn kosten verbonden. Meer informatie over deze toets is te vinden onder het onderdeel toetsen.
-
De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) is een onafhankelijke commissie die uw aanvraag en de uitkomsten van de AKV-toets en de eventuele BI-toets beoordeelt. Het kan zijn dat uw aanvraag niet of niet meteen positief wordt beoordeeld, bijvoorbeeld omdat u een aanvullende opleiding of stage nodig heeft. Wordt uw aanvraag niet (meteen) positief beoordeeld, dan bestaat de mogelijkheid dat u door de commissie wordt uitgenodigd voor een gesprek. Lees meer over De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid.
-
Nadat wij het advies van de commissie hebben ontvangen, ontvangt u eerst van ons een bericht waarin wij vertellen welk besluit wij van plan zijn te gaan nemen: het voorgenomen besluit. Dit kan positief of negatief zijn. Bent u het niet eens met het voorgenomen besluit, dan heeft u 2 weken om hierop te reageren.
Reageert u niet, dan ontvangt u na deze 2 weken het definitieve besluit. Tegen een definitief besluit kunt u bezwaar maken. Lees meer over het besluit op de pagina Beoordeling en besluit.
Alle berichten over uw aanvraag, waaronder het besluit, ontvangt u via uw digitale dossier op ‘Mijn BIG-register’. Heeft u nog geen DigiD of BIG-login, vraag deze dan aan. Lees meer hierover onder 'Voorbereiden aanvraag'.
-
Het positieve besluit dat u per post heeft ontvangen, is uw Verklaring van vakbekwaamheid. Bewaar dit document dus goed.
Erkenning specialisme
Heeft u in de aanvraag aangegeven dat u uw in het buitenland behaalde specialisme ook wilt laten erkennen, dan sturen wij het positieve besluit ook naar de specialistenregistratiecommissie van uw specialisme. Deze commissie neemt daarna contact met u op. Lees meer over erkenning specialisme.
-
Heeft u een Verklaring van vakbekwaamheid en bent u apotheker, arts, fysiotherapeut, GZ-psycholoog, orthopedagoog-generalist, psychotherapeut, physician assistant, tandarts, verloskundige of verpleegkundige, dan kunt u vanaf dit moment een BIG-registratie aanvragen. Dit is een aparte aanvraag. Wilt u in Nederland de beroepstitel van een van deze beroepen gebruiken en aan het werk in een van deze beroepen, dan mag dat alleen als u in het BIG-register staat. Lees meer over BIG-registratie aanvragen.
Voor de andere zorgberoepen geldt dat u met uw Verklaring van vakbekwaamheid vanaf nu uw beroep in Nederland zelfstandig mag uitoefenen en de titel van uw beroep mag gebruiken.
-