Meer informatie over de procedures

Er zijn 3 verschillende procedures voor het erkennen van een buitenlands diploma. Elke procedure kent verschillende stappen. De volgorde van de stappen, de eisen en de gevraagde bewijsstukken verschillen per procedure. Welke procedure voor uw aanvraag geldt, hangt af van het land waarin uw diploma is behaald en uw beroep. Volg altijd eerst de advieswijzer om te zien welke procedure voor u geldt. Via de links hieronder klikt u door naar meer informatie over de verschillende procedures. Een aantal zaken is voor alle procedures relevant. Raadpleeg daarom eerst de informatie op deze pagina.

Informatiebijeenkomsten en spreekuren

Wellicht loopt u bij het voorbereiden van de aanvraag tegen vragen aan. Bijvoorbeeld over hoe u een aanvraag doet, de eventuele toetsen of over de verplichte documenten die u moet aanleveren. Voor alle drie de procedures worden er daarom informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Voor de procedures 'Erkenning beroepskwalificatie' en 'Verklaring van Vakbekwaamheid' is het daarnaast mogelijk om tijdens een afspraak van een half uur vragen te stellen aan een medewerker van Erkenning Buitenlands Diploma. Lees meer over deelname aan het spreekuur Erkenning beroepskwalificatie en het spreekuur Verklaring van vakbekwaamheid.

Nederlandse taalvaardigheid

Als u in Nederland als zorgverlener gaat werken, is het belangrijk dat u de Nederlandse taal goed beheerst. Zo ontstaan er geen misverstanden tussen u en uw patiënten of cliënten. In de procedure Verklaring van vakbekwaamheid moet u bij uw aanvraag een bewijs van Nederlandse taalvaardigheid (lezen, spreken, schrijven en luisteren) aanleveren. Ook moet u een bewijs van Engelse leesvaardigheid aanleveren. Geldt de procedure Erkenning beroepskwalificaties voor u, dan moet u een bewijs van taalvaardigheid aanleveren wanneer u na erkenning van uw diploma een aanvraag doet voor BIG-registratie. Bij de procedure Automatische erkenning moet u meteen een bewijs van taalvaardigheid aanleveren als u ook direct wilt worden ingeschreven in het BIG-register.

Lees meer over het bewijs van taalvaardigheid, waar u Nederlands kunt leren en het vereiste niveau. 

BIG-registratie

Wilt u aan het werk in een van de BIG-beroepen, dan heeft u een registratie in het BIG-register nodig. Bij erkenning van uw diploma via de procedures ‘Erkenning beroepskwalificaties’ en ‘Verklaring van vakbekwaamheid’ vraagt u BIG-registratie aan ná afronding van de erkenningsprocedure. Bij de procedure ‘Automatische erkenning’ is het mogelijk om de erkenning en registratie in één aanvraag te regelen. Meer informatie vindt u bij de betreffende procedures.

Bij elke procedure is meer informatie te vinden over (het aanvragen van) de BIG-registratie.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24 november 2023

The information about recognition of foreign diploma's is also available in English.

Heeft u gevonden wat u zocht?