Vragen en antwoorden
Heeft u vragen met betrekking tot het laten erkennen van uw buitenlandse diploma, of over een specifieke procedure die u doorloopt? Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden voor u op een rij gezet. Via de inhoudsopgave klikt u eenvoudig door naar het type vragen dat voor u het meest relevant is. Is uw vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Algemene vragen over erkenning diploma
Het diploma van alle zorgverleners die in Nederland willen werken, moet erkend zijn door de Nederlandse overheid.
De overheid heeft een belangrijke taak in het garanderen en bewaken van de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Diploma’s zijn daarbij belangrijk omdat mensen met hun diploma kunnen aantonen dat zij voldoende gekwalificeerd zijn.
Alle Nederlandse opleidingsinstellingen zijn erkend door de overheid en daarom worden alle in Nederland behaalde diploma’s automatisch erkend. Buitenlandse opleidingsinstellingen zijn niet in Nederland erkend. Wij weten dan ook niet wat het niveau van buitenlandse opleidingen is. Omdat onbekend is wat het niveau van deze opleidingen is, worden buitenlandse diploma’s apart erkend. Dat gebeurt officieel door de minister van VWS. Het CIBG voert deze taak in opdracht van de minister uit.
Om in Nederland als apotheker te werken moet u een BIG-registratie hebben. De Nederlandse opleiding tot apotheker verschilt vaak sterk ten opzichte van de meeste buitenlandse opleidingen tot apotheker. Hierdoor moet vaak eerst een driejarige master farmacie (vaak samen met een premaster) worden gevolgd, voordat erkenning van het diploma en vervolgens BIG-registratie mogelijk is.
Maar er zijn ook mogelijkheden om in Nederland te werken in het interessegebied van apotheker zonder BIG-registratie. Dit kunt u doen zonder de lange masterroute te volgen. Het betekent wel dat u niet het klassieke beroep van apotheker gaat uitoefenen.
Hieronder vindt u verschillende mogelijkheden in het interessegebied van de apotheker:
- Voor veel werkzaamheden die dicht tegen het werk van apotheker aanliggen is vaak geen BIG-registratie nodig. Meestal is een research master voldoende. Een research master duurt 2 jaar, een academic master, zoals de apothekersopleiding, duurt 3 jaar. Omdat de bacheloropleiding een wetenschappelijke basisopleiding is en er een groot scala aan research masters aan toegevoegd kan worden, zijn de eisen van de premaster vaak beperkter. De master farmacie is een voltijdse studie, een research master is vaak beter deeltijds in te vullen en is vaak wat flexibeler. Hiernaast is het soms mogelijk om het onderzoeksproject (deels) in te vullen op de huidige/toekomstige werkplek. Een voorbeeld is de Master drug innovation, biopharmaceutical sciences, pharmaceutical technology. Zie ook Master kiezen - Studiekeuze123.
- Voor veel taken en functies in de industrie is ook geen BIG-registratie noodzakelijk. De Nederlands Industrie Apothekers hebben een eigen website: Vereniging van Nederlandse Industrie-Apothekers - Doelstelling (industrieapothekers.com). Via deze vereniging is het mogelijk inzicht te krijgen welke taken en functies er zijn voor industrie apothekers. Zij kunnen ook vertellen wat een verstandige weg is om aan het gewenste opleidingsniveau te voldoen. Vaak kan dat via deelopleidingen of losse cursussen.
- Voor allerlei werkzaamheden als QP (Qualified person), bevoegdheid om geneesmiddelen vrij te geven, zijn er veel cursussen bij de ECA. Zie website GMP Training, GMP Guidelines, GMP Trends - ECA Academy (gmp-compliance.org).
Zij hebben ook een goede Engelstalige nieuwsbrief om up-to-date te blijven over allerlei veranderingen en trainingen t.a.v. de GMP. - Op LinkedIn staan veel vacatures voor apothekers en qualified persons. Hier is ook te vinden aan welke eisen iemand moet voldoen zodat u kunt kijken waar u uw profiel moet aanvullen om voor bepaalde vacatures in aanmerking te komen.
- Het is ook mogelijk een aanvraag in te dienen voor een verklaring van vakbekwaamheid als apothekersassistent. Dit is een MBO-beroep en is dus van lager niveau dan de apotheker in Nederland. De commissie apothekersassistenten zal uw diploma dan vergelijken met de Nederlandse opleiding tot apothekersassistent. De commissie zal beoordelen of u eventueel nog een aanvullende opleiding moet volgen of dat u gelijk aan het werk kunt als apothekersassistent. Indien u nog een aanvullende opleiding moet doen, zal deze korter zijn dan bij een aanvraag als apotheker.
Beroepsorganisatie voor apothekers
Voor ondersteuning van de keuzes voor ander werk als apotheker dan de openbare- en ziekenhuisfarmacie is het mogelijk gebruik te maken van het mentornetwerk van de KNMP. De KNMP is de beroepsorganisatie van de apothekers in Nederland. Zie https://www.knmp.nl/.
Toegang hiertoe is alleen te krijgen via iemand die lid is van de KNMP. De commissie kan hierbij ondersteunen.
Achtergrondinformatie
De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) ziet dat de Nederlandse opleiding tot apotheker sterk verschilt ten opzichte van de meeste in het buitenland gevolgde opleidingen tot apotheker. Het curriculum in het buitenland is vrij traditioneel in vergelijking met het Nederlandse curriculum. Hierdoor ontbreken er een aantal vakken die belangrijk zijn voor het werk van de Nederlandse apotheker.
Het gaat dan om medicatiebegeleiding, farmaceutische patiëntenzorg, medicatiebeoordelingen, auditing, medicatie reviews, specifieke ICT vaardigheden en communicatie. Daarnaast zijn buitenlandse opleidingen vaak op bachelor niveau, de Nederlandse opleiding is op masterniveau en duurt 6 jaar.
Uit ervaring weten we dat de commissie door deze grote verschillen vrijwel altijd een driejarige master farmacie oplegt, vaak samen met een premaster, voordat er een Verklaring van vakbekwaamheid kan worden afgegeven. Dit is in combinatie met het erkenningstraject bij het CIBG een lange weg om te kunnen werken als apotheker in Nederland. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan het daarom voor sommige in het buitenland opgeleide apothekers zinvol zijn om te kiezen voor ander werk binnen het interessegebied van apotheker.
Een gewaarmerkte kopie is een kopie van een document met een originele waarmerkstempel (inktstempel) en een handtekening of paraaf van de instelling die het document heeft afgegeven. En kopie kan ook worden gewaarmerkt door een notaris die in een EER-lidstaat is gevestigd. Bij de procedure 'Verklaring van vakbekwaamheid' moet het document dit een in Nederland gevestigde notaris zijn.
Het waarmerkstempel en de handtekening of paraaf verklaren dat de inhoud van de kopie gelijk is aan het origineel. Wij vragen om een gewaarmerkte kopie omdat dit document voldoende echtheidskenmerken heeft.
Let op: Een apostille wordt niet geaccepteerd. Met een apostille wordt alleen aangetoond dat de handtekening op het document echt is, maar zegt niets over de inhoud van het document.
Met opleidingsinstellingen is afgesproken dat zij bij de diploma-uitreiking een of meer gewaarmerkte kopieën meegeven.
Belangrijk om te weten
- Gewaarmerkte kopieën worden niet retour gezonden en blijven onderdeel van uw dossier bij ons.
- Wij raden u dringend aan geen originele documenten op te sturen. Deze raken helaas regelmatig kwijt in de post.
- Wilt u toch een origineel document sturen, dan is dit op eigen risico.
- Een origineel document kunt u nadat u bericht van ons heeft gekregen dat uw dossier compleet is, ophalen. Wij raden u aan het origineel binnen een maand na de brief op te halen. Na deze maand gaat het origineel naar een centraal archief en is ophalen alleen nog op afspraak mogelijk.
-
Een vertaler kan het originele document dat u laat vertalen niet waarmerken. Dit kan alleen door de instelling die het document heeft afgegeven of door een notaris uit een EER-lidstaat.
Er zijn drie erkenningsprocedures. Door onze advieswijzer in te vullen ziet u snel welke procedure voor u geldt.
De procedures:
- Een voor diploma’s behaald binnen de EU die automatisch binnen Europa direct erkend worden.
- Een voor diploma’s behaald binnen de EU die niet automatisch erkend worden.
- Een voor diploma’s behaald buiten de EU.
Let op! de advieswijzer gaat uit van algemene situaties. Soms blijkt uit een aanvraag dat een situatie toch net iets anders is en moet er toch een andere procedure gevolgd worden. Geldt dit voor u, dan nemen wij contact met u op.
Een document is juist gewaarmerkt als er een originele waarmerkstempel (inktstempel) met een handtekening of paraaf op staat van de instelling die het document heeft afgegeven of van een notaris die in een EER-lidstaat is gevestigd (voor een Verklaring van vakbekwaamheid moet dit een in Nederland gevestigde notaris zijn).
Meestal gaat het om het waarmerken van kopie van het originele documenten (bijvoorbeeld een diploma). Het waarmerkstempel en de handtekening of paraaf verklaren dat de inhoud van de kopie gelijk is aan het origineel en dus dezelfde waarde heeft. Daarmee mag een gewaarmerkte kopie dus het origineel vervangen.
Onder Wat is een gewaarmerkte kopie? vindt u meer informatie over waarmerken.
Een bewijs van taalvaardigheid is een vereiste voor het verkrijgen van de BIG-registratie. Zorgverleners met een buitenlands diploma moeten namelijk op dezelfde wijze kunnen communiceren met patiënten en collega’s als zorgverleners met een Nederlands diploma. U moet de Nederlandse taal dus in voldoende mate beheersen.
Bekijk meer informatie over de Nederlandse taalvaardigheid.
Nee, er zijn geen speciale regelingen of procedures in relatie tot de Oekraïne. Heeft u uw diploma in Oekraïne behaald, dan volgt u de procedure Verklaring van vakbekwaamheid. Hierbij moeten ook taalcertificaten voor Nederlands en Engels bij de aanvraag meegezonden worden.
Nederland kent diverse opleidingsniveau's. De beroepen die onder de Wet BIG vallen vallen in drie opleidngsniveau's: Middelbaar beroepsonderwijs (MBO, Hoger Beroeponderwijs (HBO) en universitair of wetenschappelijk onder onderwijs (WO). Bekijk in het overzicht onder welk nederlands opleidingniveau uw beroep valt. Dit kan bijvoorbeeld behulpzaam zijn bij het vaststellen aan welk taalniveau u moet voldoen.
Vragen over automatische erkenning en registratie
Veel documenten kunt u uploaden via de uploadtool in 'Mijn BIG-register'. Documenten waarvan de echtheid moet worden gecontroleerd, moeten per post opgestuurd worden. In het document ‘Toelichting bij aanleveren documenten’ vindt u een uitgebreide uitleg over welke documenten u kunt uploaden en welke niet en hoe het uploaden werkt.
Doet u een aanvraag voor een BIG-(her)registratie en heeft u buitenlandse werkervaring, of vraagt u erkenning van uw buitenlandse diploma aan? Dan moet u bij uw aanvraag een aantal documenten (bewijsstukken) aanleveren. Om u te helpen bij het aanleveren van documenten die aan de gestelde eisen voldoen, hebben wij een aantal voorbeelden met toelichting op de website geplaatst.
U moet extra documenten aanleveren als uw diploma 5 jaar of langer geleden is behaald. Alle zorgverleners in het BIG-register moeten iedere vijf jaar herregistratie aanvragen. Om te kunnen herregistreren moet de zorgverlener bijvoorbeeld een minimaal aantal uren in het beroep gewerkt hebben en dit ook kunnen aantonen. De uiterste herregistratiedatum (UHD) is voor iedereen altijd 5 jaar ná de diplomadatum.
Heeft u uw diploma 5 jaar of langer geleden behaald? Dan moet u bij de eerste keer registreren dus ook gelijk aan de herregistratie eisen voldoen. Dit betekent dat u ook documenten (bewijsstukken) moet aanleveren die uw werkervaring van de afgelopen 5 jaar aantonen. Meer informatie vindt u onder ‘Aanvragen registratie met een diploma ouder dan 5 jaar’.
Is er in een land geen wettelijk register, en is er dus ook geen bevoegde autoriteit op het terrein van uw beroep of geeft een bevoegde autoriteit geen verklaring af? Dan moet u aannemelijk maken dat u geen CCPS en/of CGC kunt aanleveren. Dan kan bijvoorbeeld met een verklaring of bevestiging van de betreffende bevoegde autoriteit dat ze geen CCPS en/of CGC afgeven.
Daarnaast levert u een persoonlijke verklaring (afgelegd onder ede) aan, dat er geen bevoegdheidsbeperkende maatregel van kracht is. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden en alleen zijn afgegeven door:
- een notaris die gevestigd is in een EER-lidstaat, of
- een niet-Nederlandse bevoegde overheidsautoriteit (bijvoorbeeld een ambassade of het Ministerie van Buitenlandse Zaken, of het Ministerie van Volksgezondheid), of
- een bevoegde gerechtelijke autoriteit
De verklaring onder ede moet het origineel of een gewaarmerkte kopie zijn en moet u per post aanleveren.
Hieronder vindt u de tekst die u in de verklaring onder ede kunt opnemen:
“Ik verklaar dat ten aanzien van mij geen maatregel, die rust op een in [VUL HIER HET BETREFFENDE LAND IN] gegeven rechterlijke, tuchtrechtelijke of bestuursrechtelijke beslissing van kracht is, op grond waarvan ik mijn rechten tot de uitoefening van het betrokken beroep in het land waar de beslissing is gegeven, geheel of gedeeltelijk, tijdelijk of blijvend heb verloren en mijn gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een medische taak of functie in de samenleving.”
Vragen over erkenning beroepskwalificaties en verklaring van vakbekwaamheid
De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV) vergelijkt de gevolgde opleiding met de huidige Nederlandse opleiding. Het criterium dat de CBGV hanteert, is: de gevolgde opleiding moet wat betreft inhoud en niveau gelijkwaardig zijn aan een in Nederland gevolgde opleiding.
Als dat niet zo is, gaat de commissie na of de verschillen zijn gecompenseerd door een andere opleiding, scholing en werkervaring. Daarom is het belangrijk dat uw informatie hierover volledig is. De commissie adviseert op basis hiervan of een aanvullende opleiding/aanpassingstage/proeve van vakbekwaamheid nodig is.
Om uw opleiding te kunnen vergelijken met de Nederlandse opleiding vragen wij u om een opleidingsprogramma (ook wel Syllabus of Curriculum genoemd) van de door u gevolgde opleiding. Het programma van de opleiding moet een inhoudelijk omschrijving van de gevolgde vakken te bevatten en moet onderverdeeld zijn in theorie- en praktijkvakken, Ook moet daarbij zijn vermeldt hoeveel uur onderwijs u in een vak heeft gehad. Het moet een duidelijk en compleet overzicht zijn over alle jaren dat u de opleiding volgde.
Let op! Een opleidingsprogramma is niet hetzelfde als een vakkenoverzicht. In een vakkenoverzicht worden alleen de gevolgde vakken genoemd en niet wat de inhoud van het vak is en welke competenties zijn behandeld.
Bekijk voorbeeld syllabussen.
Het is belangrijk dat u de ontwikkelingen op uw vakgebied bijhoudt. Een van de manieren om deze ontwikkelingen bij te houden is het lezen van vakliteratuur. Deze vakliteratuur is meestal in het Engels. Om deze reden is het aantonen van het juiste niveau van de Engelse leesvaardigheid belangrijk.
Wat nodig is is per persoon verschillend. Hieronder vindt u enkele suggesties die u mogelijk kunnen helpen bij uw voorbereiding. Eventueel genoemde boeken en cursussen zijn dus niet verplicht.
Voor verpleegkundigen
U kunt terecht op de website herregistratie wet BIG. Hier vindt u informatie over de inhoud van de toets en het voorbereiden op de toets.
Voor artsen
In het document assessment arts vindt u globale informatie over de inhoud en opzet van toetsen. Daarnaast kunt u bij de voorbereiding op de toetsen gebruik maken van de onderstaande suggesties:
- De digitale boeken van de klinische vakken zijn te verkrijgen via de website https://studeergeneeskunde.nl/.
Let op! De boeken over scenario’s die ook op deze website te vinden zijn, zijn niet geschikt als voorbereiding van de BI-toets. - Op de website Compendium Geneeskunde vindt u een samenvatting van medische basiskennis in een aantal boekdelen.
Verder zijn er verschillende organisatie die ter voorbereiding van de toetsen workshops aanbieden:
- OBUA: OBUA | Onderwijs Buitenlandse Artsen
- VBGA: Welkom » VBGA
Voor tandartsen
U vindt globale informatie over de inhoud en opzet van toetsen op deze website.
Na officiële aanmelding bij ACTA door de CIBG kunt u zich op de website van de ACTA voorbereiden op de beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) op de speciaal voor de BI-toets ingerichte Canvascursus BI-toets.
Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het oefenen met de Simodont en het gebruikmaken van Canvas, de digitale leeromgeving van ACTA. Dit staat ook in het document ‘Informatie beroepsinhoudelijke toets: de Tandheelkundige kennis- en vaardighedentoets’.
Ja. Bij uw aanvraag moet u namelijk een certificaat van Nederlandse taalvaardigheid en Engelse leesvaardigheid op het juiste niveau aanleveren. Zonder deze certificaten kan uw aanvraag niet in behandeling worden genomen.
Nee, elke aanvraag is echt een individueel traject en wordt individueel beoordeeld. Uw aanvraag en documenten worden beoordeeld door de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). De CBGV beoordeelt of uw opleiding wat betreft inhoud en niveau gelijkwaardig is aan een Nederlandse opleiding. Een diploma kan worden erkend als de kenmerken van uw opleiding gelijk of bijna gelijk zijn aan de Nederlandse opleiding. Als dat niet zo is, dan bekijkt de commissie of de verschillen worden gecompenseerd door een andere opleiding, scholing en/of werkervaring. Hierdoor kan het bijvoorbeeld voorkomen dat twee aanvragers met hetzelfde diploma toch een ander advies krijgen. Bekijk meer informatie over de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid.
De opleidingen in Nederland zijn soms anders dan in het buitenland. Uw diploma wordt erkend als de kenmerken van uw opleiding gelijk of bijna gelijk zijn aan de Nederlandse opleiding.
Nederlandse opleidingen hebben de volgende kenmerken:
- Het niveau van de opleiding is hoog
- Het zijn brede opleidingen, ze zijn gericht op alle patiëntencategorieën en op alle sectoren van de zorg: preventie, thuiszorg, eerste en tweede lijn
- De opleidingen bereiden de studenten voor op een zelfstandige uitoefening van hun beroep. Zorgverleners werken in Nederland vaak niet in opdracht van de arts. Dat betekent dat ze zelf diagnosen en indicaties moeten kunnen stellen
- De opleidingen richten zich niet alleen op vaktechnische aspecten van het beroep, maar ook op vaardigheden en competenties als samenwerken, methodisch werken, evidence-based denken en professioneel gedrag.
Bij de beoordeling van uw aanvraag wordt uitgegaan van de bovenstaande kenmerken.
De beoordeling wordt gedaan door een onafhankelijke commissie van deskundigen, de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). De leden van deze commissie werken in de praktijk en bij opleidingsinstellingen.
Wilt u in Nederland als mondhygiënist werken, dan kan dat als mondhygiënist of als geregistreerd-mondhygiënist. Wat de juiste keuze is voor u kan per persoon of (toekomstige) situatie verschillen. Omdat het onderscheid en het maken van de keuze misschien moeilijk is, helpen wij u daarbij. Zodra uw aanvraag voor erkenning van uw buitenlandse diploma bij ons binnen is, nemen wij contact met u op en bespreken wij met u de procedure en uw persoonlijke situatie. U maakt dan tijdens of na dit gesprek uw keuze en geeft deze door aan ons.
Erkenning diploma
Voor beide beroepen geldt dat u voor de erkenning van uw diploma beoordeeld wordt op het eindniveau van de huidige Nederlandse opleiding mondzorgkunde. Deze beoordeling wordt gedaan door de CBGV. Deze commissie nodigt u in een later stadium van de procedure uit voor een gesprek.
Aan het werk in Nederland
De erkenningsprocedure is voor beide beroepen gelijk. Het traject om daadwerkelijk aan het werk te mogen in Nederland is echter wel verschillend voor beide beroepen. Hieronder per beroep het globale traject:
Mondhygiënist
- U vraagt erkenning van uw diploma aan.
- Heeft u uw erkenning ontvangen, dan mag u de titel mondhygiënist gebruiken en mag u aan het werk in Nederland als mondhygiënist.
Geregistreerd-mondhygiënist
- U vraagt erkenning van uw diploma aan.
- Na erkenning van uw diploma vraagt u BIG-registratie als geregistreerd-mondhygiënist aan. Hierbij moet u verschillende documenten (bewijsstukken) aanleveren.
- Naast een geldig diploma moet u ook een certificaat stralingsbescherming (Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde (TMS)) aanleveren. Het certificaat moet zijn afgegeven door een erkende opleidingsinstelling.
- Na registratie in het BIG-register mag u de titel geregistreerd-mondhygiënist gebruiken. U mag dan aan het werk in Nederland als geregistreerd-mondhygiënist en zelfstandig (zonder opdracht van de tandarts) bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren.
Vakinhoudelijke verschillen beide beroepen
Geregistreerd-mondhygiënist
Mag zelfstandig de volgende voorbehouden handelingen uitvoeren:
- röntgenfoto’s maken;
- het geven van injecties (verdoven);
- het vullen van eerste gaatjes.
Mondhygiënist
Mag de voorbehouden handelingen (röntgenfoto’s maken, verdoven en eerste gaatjes vullen) alleen uitvoeren in opdracht van een tandarts of een geregistreerd-mondhygiënist.
De opleidingen tot verpleegkunde en verzorging individuele gezondheidszorg lijken veel op elkaar. De opleiding verpleegkunde is een niveau hoger. Verzorgenden werken vaak in de ouderenzorg, verpleegkundigen in ziekenhuizen.
Het kan voor u handig zijn tegelijk twee aanvragen te doen. Veel verpleegkundigen kunnen niet direct worden erkend, maar moeten nog een aanvullende opleiding of een aanpassingsstage volgen. De erkenning als verzorgende individuele gezondheidszorg gaat in de praktijk vaak sneller. Zodra uw diploma als verzorgende individuele gezondheidszorg is erkend, kunt u als verzorgende gaan werken.
Nee, als u in Nederland wilt werken als GZ-psycholoog, dan moet u beschikken over een erkenning van uw diploma en moet u zich registreren in het BIG-register. Door de verschillen met het Nederlandse opleidingstraject is in de meeste gevallen een aanpassingsstage noodzakelijk voordat erkenning en registratie als GZ-psycholoog in Nederland mogelijk is. U kunt met een master psychologie (zoals bijvoorbeeld een Belgische master) wel direct in Nederland aan het werk als basispsycholoog. Erkenning of registratie is dan niet noodzakelijk.
Vragen over Certificate of Current Professional Status (CCPS) en Certificate of Good Conduct (CGC)
U moet een CCPS en CGC aanleveren van:
- het land waar u uw diploma heeft gehaald;
- alle landen waar u ná het behalen van uw diploma langer dan drie maanden heeft gewoond, aanvullende stages/coschappen heeft gevolgd of heeft gewerkt in uw beroep.
U levert voor elk land een apart CCPS en een apart CGC aan. Beide documenten moeten aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen vindt u in het overzicht bewijsstukken.
Let op! Heeft u wel in een land gewoond, maar niet gewerkt in uw beroep en/of stage /coschappen gelopen? Dan heeft u geen CCPS maar een ‘Non-registration’ verklaring nodig. Lees hiervoor de informatie onder de vraag: 'Moet ik ook een CCPS en CGC aanleveren als ik nooit gewerkt heb?'.
U moet een CGC aanleveren van alle landen waar u langer dan 3 maanden gewoond heeft. Ook als u daar niet heeft gewerkt.
Heeft u niet in uw beroep gewerkt in een land waar u wel langer dan 3 maanden hebt gewoond, dan vraagt u de bevoegde autoriteit van dat land om een “Non-registration” verklaring i.p.v een CCPS. Dit is een verklaring waarin bevestigd wordt dat u niet geregistreerd bent of bent geweest in het beroepsregister en er ook geen bevoegdheidsbeperkingen tegen u van kracht zijn.
Beide documenten moeten aan bepaalde eisen voldoen. Meer hierover overzicht leest u in het overzicht bewijsstukken.
Voor meer informatie over het verkrijgen van een CCPS kunt u vaak terecht bij het Ministerie van Volksgezondheid in het betreffende land. Op onze website vindt u een overzicht van bevoegde autoriteiten die bij ons bekend zijn.
Een CGC kan meestal opgevraagd worden bij het ministerie van Justitie of het ministerie van Binnenlandse Zaken in het betreffende land.
Geeft de betreffende bevoegde autoriteit niet het gevraagde document af? Lees dan de informatie onder de vraag: 'Ik kan geen CCPS en/of CGC aanleveren, wat nu?'.
Is er in een land geen wettelijk register, en is er dus ook geen bevoegde autoriteit op het terrein van uw beroep of geeft een bevoegde autoriteit geen verklaring af? Dan moet u aannemelijk maken dat u geen CCPS en/of CGC kunt aanleveren. Dan kan bijvoorbeeld met een verklaring of bevestiging van de betreffende bevoegde autoriteit dat ze geen CCPS en/of CGC afgeven.
Daarnaast levert u een persoonlijke verklaring (afgelegd onder ede) aan, dat er geen bevoegdheidsbeperkende maatregel van kracht is. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden en alleen zijn afgegeven door:
- een notaris die gevestigd is in een EER-lidstaat, of
- een niet-Nederlandse bevoegde overheidsautoriteit (bijvoorbeeld een ambassade of het Ministerie van Buitenlandse Zaken, of het Ministerie van Volksgezondheid), of
- een bevoegde gerechtelijke autoriteit
De verklaring onder ede moet het origineel of een gewaarmerkte kopie zijn en moet u per post aanleveren.
Hieronder vindt u de tekst die u opnemen in de verklaring onder ede:
“Ik verklaar dat ten aanzien van mij geen maatregel, die rust op een in [VUL HIER HET BETREFFENDE LAND IN] gegeven rechterlijke, tuchtrechtelijke of bestuursrechtelijke beslissing van kracht is, op grond waarvan ik mijn rechten tot de uitoefening van het betrokken beroep in het land waar de beslissing is gegeven, geheel of gedeeltelijk, tijdelijk of blijvend heb verloren en mijn gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een medische taak of functie in de samenleving.”