De meeste patiënten binnen de zorg spreken Nederlands. Daarom moeten zorgverleners Nederlands kunnen spreken, verstaan, schrijven en lezen. Om die reden moet u bij het indienen van uw aanvraag een taalcertificaat Nederlands aanleveren. Het taalniveau dat gehaald moet worden, verschilt per beroepsniveau. Wat u kunt aanleveren als bewijs hangt af van uw situatie.
Welk bewijs van taalvaardigheid past bij uw situatie
Doet u een aanvraag voor een Verklaring van vakbekwaamheid (diploma's van buiten EER), dan vindt u de informatie over taalvaardigheid onder de procedure Verklaring van vakbekwaamheid.
Welk bewijs van taalvaardigheid?
Er zijn verschillende geldige bewijzen van Nederlandse taalvaardigheid. Lees de informatie hieronder om te kijken of u al een juist bewijs heeft of dat u bijvoorbeeld nog een certificaat Nederlandse taalvaardigheid moet behalen. Klik het onderdeel open dat voor u van toepassing is.
Het diploma van uw beroepsopleiding is uw bewijs van taalvaardigheid.
Opleiding fysiotherapie gevolgd?
Een aantal scholen in Nederland biedt de opleiding fysiotherapie in meerdere talen aan. Geldt dit voor u, dan moet u bij uw diploma een origineel gewaarmerkte verklaring aanleveren waarop staat vermeld in welke taal u de opleiding heeft gevolgd. Deze verklaring heeft u van de school ontvangen bij uw diploma.
Het diploma van deze opleiding is uw bewijs van taalvaardigheid. Wel moet uit een diplomasupplement blijken dat de opleiding in het Nederlands gegeven werd.
Met hetzelfde niveau wordt MBO-, HBO- of WO-niveau (universitair) bedoeld. In het overzicht ' Opleidingsniveaus beroepen' kunt u zien onder welk niveau uw beroep valt.
Een bewijs van het volgen van Nederlandstalig basisonderwijs (lagere school). Een geldig bewijs van taalvaardigheid is bijvoorbeeld een rapport van groep 8, samen met een diploma van het Nederlands voortgezet onderwijs (middelbare school).
Een verklaring van vakbekwaamheid afgegeven door het CIBG is uw bewijs van taalvaardigheid. U heeft voor het behalen van deze verklaring uw taalvaardigheid al moeten aantonen.
Een taalcertificaat dat aan de onderstaande eisen voldoet is een geldig bewijs van taalvaardigheid:
Er moet een examen/toets of assessment zijn afgelegd. Een bewijs van deelname aan een cursus is niet voldoende.
De toets moet bestaan uit de volgende onderdelen: schrijven, luisteren, lezen en spreken.
Alle onderdelen moeten op het juiste taalniveau en met goed resultaat worden afgerond.
Het diploma of certificaat mag niet ouder zijn dan 2 jaar.
Het certificaat moet origineel of origineel gewaarmerkt zijn.
Een ander bewijs dan de eerder genoemde bewijzen is soms ook geldig. Dit bewijs moet voldoende aantonen dat u het Nederlands op het juiste niveau beheerst en wordt door ons beoordeeld. Vaak is in deze situatie een combinatie van bewijzen nodig. Voorbeelden van combinaties die samen mogelijk als geaccepteerd bewijs van taalvaardigheid gelden:
Een taalcertificaat dat niet aan alle eisen voldoet (bijvoorbeeld omdat het ouder is dan twee jaar) samen met een andere vervolgopleiding in het Nederlands op een lager niveau dan uw beroepsopleiding.
Alleen basisonderwijs in het Nederlands gevolgd of alleen voortgezet onderwijs, gecombineerd met een Nederlandstalige vervolgopleiding of Nederlandstalige werkervaring.
Een behaald taalcertificaat dat niet (volledig) aan de eisen voldoet samen met werkervaring waarbij u de Nederlandse taal moest gebruiken.
Voorbeelden van bewijzen van taalvaardigheid die niet geldig zijn:
Een inburgeringsdiploma van de Wet Inburgering. Het niveau dat hier getoetst wordt is A2-niveau en dat is een te laag taalniveau.
Alleen werkervaring waar Nederlands werd gesproken zonder een taalcertificaat of een andere afgeronde opleiding in de Nederlandse taal.
Alleen basisonderwijs óf alleen middelbaar onderwijs in de Nederlandse taal gevolgd en afgerond.
Een deelname certificaat voor een cursus Nederlandse taal zonder dat er een toets/examen is afgelegd.
Een diploma van een (beroeps)opleiding op een lager niveau dan het niveau van de opleiding van het beroep waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
Dan moet u een taalcertificaat als bewijs van taalvaardigheid behalen en aanleveren. Dit certificaat moet aan de eisen voldoen die verderop op deze pagina worden benoemd. U vindt hier ook informatie over het vereiste taalniveau en bij wie u terecht kunt voor training en toetsen.
Vereiste taalniveaus per beroep
In de tabel hieronder ziet u per beroepsniveau het vereiste taalniveau. Bij elk niveau zijn voorbeelden van beroepen genoemd. In het volledige overzicht vindt u alle beroepen per niveau.
Middelbaar beroepsonderwijs (mbo) o.a. verpleegkundige en verzorgende-IG
B1
Eisen taalcertificaten
Gaat u een taalcertificaat aanleveren als bewijs van Nederlandse taalvaardigheid? Dan moet dit taalcertificaat aan de onderstaande eisen voldoen:
Er moet een examen/toets of assessment zijn afgelegd. Een bewijs van deelname aan een cursus is niet voldoende.
De toets moet bestaan uit de volgende onderdelen: schrijven, luisteren, lezen en spreken.
Alle onderdelen moeten op het juiste niveau (zie onderdeel vereiste taalniveau) en met goed resultaat worden afgerond.
Het diploma of certificaat mag niet ouder zijn dan 2 jaar.
Het certificaat moet origineel of origineel gewaarmerkt zijn.
Taalcertificaat ouder dan twee jaar?
Dan moet u aantonen dat uw Nederlandse taalkennis op niveau is gebleven. Dit kan bijvoorbeeld met werkervaring waarbij u dagelijks Nederlands heeft gesproken.
Bij wie kunt u terecht voor training en toetsen?
U mag zelf kiezen waar u een taaltoets aflegt. Dit geldt ook voor het volgen van voorbereidende cursussen of trainingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het controleren of de training/cursus en de taaltoets voldoen aan de hierboven genoemde eisen.
Voor een voorbereidende cursus en/of het behalen van een taalcertificaat op taalniveau B1 en B2 kunt u terecht bij:
alle andere taalinstituten die een cursus Nederlands kunnen aanbieden op het juiste taalniveau en met de juiste cursusonderdelen (lezen, schrijven, spreken en luisteren).
Niet alle talencentra bieden een taalcursus/taaltoets op B2+ niveau aan. De onderstaande instellingen doen dat in ieder geval wel. Dit is geen uitputtende lijst. Maar u kunt voor de taaltoets Nederlands ook terecht bij andere instellingen die een B2+ toets aanbieden met de juiste cursusonderdelen (lezen, schrijven, spreken en luisteren).
Voorbeelden aanbiedersniveau B2+
Naam instelling
Naam toets
Taleninstituut Babel
Taalcertificaat Nederlands voor medici B2+
ExcelLanguages
Taaltoets Nederlands
NedLes
Taaltoets Nederlands B2+
SUEZ Taaltoetsen
Taaltoets Nederlands
Taalschool ‘En nu Nederlands’
Taaltoets B2+
Retora
Taaltoets Nederlands
Georg Lamers Sprachenschule (Duitsland)
Fremdsprachkurse Niederländisch für Ärzte
BGB Academy
Examen Nederlands B2+
Youvvolution Development Resources Lda.
Taaltoets Nederlands
Dutch in Dialogue
Nederlands B2+ voor medici
Care Force Language Academy
Taaltoets B2+ voor medici uit de EER
Elycio Talen
Taaltoets Nederlands B1, B2 of B2+ voor zorgprofessionals
Woont u in het buitenland en is uw Nederlands goed? Dan kunt u een toets 'Nederlands als vreemde taal' (CNaVT) afleggen. Dit moet een toets van de Nederlandse Taalunie zijn. Op het certificaat staat: College voor Toetsing en Examens of de Nederlandse Taalunie.
Let op: Een certificaat/bewijs van deelname is niet voldoende; het certificaat moet aantonen dat u een toets op alle onderdelen heeft afgelegd en behaald.