Nederlandse taalvaardigheid en Engelse leesvaardigheid

Zorgverleners met een buitenlands diploma moeten op dezelfde wijze kunnen communiceren met patiënten en collega’s als zorgverleners met een Nederlands diploma. Omdat het overgrote deel van de patiënten Nederlandstalig is en de voertaal binnen de zorg het Nederlands is, moeten zorgverleners met een buitenlands diploma de Nederlandse taal voldoende beheersen. Het toetsen van de Nederlandse taalvaardigheid is een belangrijk onderdeel van de Algemene Kennis en Vaardigheid (AKV-)toets. Ook Engelse taalvaardigheid is onderdeel van de toets.

Vanwege het belang van een goede Nederlandse taalvaardigheid zijn alle brieven en andere communicatie die u in deze erkenningsprocedure ontvangt in het Nederlands. Het onderdeel Nederlandse taalvaardigheid van de AKV-toets is met name gericht op taal- en communicatievaardigheden die vereist zijn in de Nederlandse gezondheidszorg. Het gevraagde niveau verschilt per beroepsgroep.

Taalniveaus

Per beroepsniveau is een taalniveau vastgesteld:

  • Taalniveau B1: MBO-beroepen (zoals verpleegkundigen).
  • Taalniveau B2: HBO-beroepen (zoals fysiotherapeuten, physician assistants, verloskundigen en de geregistreerd-mondhygiënisten).
  • Taalniveau B2/C1: WO-beroepen (zoals artsen, tandartsen, apothekers, psychotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen en klinisch technologen).

Kunt u aantonen dat u het basisonderwijs en vervolgonderwijs in de Nederlandse taal heeft gevolgd, dan kunt u mogelijk vrijstelling krijgen voor het onderdeel Nederlands van de AKV-toets. In het AKV-reglement vindt u meer informatie over voorwaarden om in aanmerking voor vrijstelling te komen.

Bij wie kunt u terecht voor het leren van Nederlands?

In Nederland zijn er diverse aanbieders waar u een training of cursus Nederlands op het juiste niveau kunt volgen. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht op een universitair talencentrum of Taleninstituut Babel. Op www.nut-talen.eu/leden/ zijn alle universitaire talencentra in Nederland terug te vinden.

Engelse leesvaardigheid

Dit is ook onderdeel van de AKV-toets. Voor Engelse leesvaardigheid gelden de onderstaande niveaus

  • Voor MBO-beroepen (zoals verpleegkundigen): taalniveau A2
  • Voor HBO-beroepen (zoals fysiotherapeuten, physician assistants en verloskundigen): taalniveau B1
  • Voor WO-beroepen (zoals artsen, tandartsen, apothekers, psychotherapeuten en gezondheidszorgpsychologen): taalniveau B2 (vergelijkbaar met IELTS 5.5-6.0 en TOEFL 72-94)

Bij de hierboven genoemde taleninstituten kunt u ook terecht voor Engels.

Bent u in het bezit van een IELTS, TOEFL of Cambridge certificaat, dan komt u mogelijk in aanmerking voor vrijstelling van deelname aan het onderdeel Engels van de AKV-toets. In het AKV-reglement vindt u meer informatie over de certificaten die in aanmerking voor vrijstelling komen.