Toetsen

Wilt u een verklaring van vakbekwaamheid aanvragen? Dan moet u een algemene kennis- en vaardighedentoets (AKV-toets) afleggen. Dit geldt voor alle beroepen. De Nederlandse taal is het belangrijkste onderdeel van de AKV-toets. Bent u arts, tandarts of verpleegkundige? Dan moet u na de AKV-toets ook een beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) doen. De toetsen worden op een aantal momenten per jaar afgenomen.

AKV-toets

Is uw aanvraag compleet? Dan krijgt u van ons een brief met de uitnodiging om de AKV-toets te doen. Taleninstituut Babel neemt de AKV-toets af. In de brief vindt u informatie over de toets, de aanmelding, de kosten en de betaling. Na betaling ontvangt u van ons een brief met een toegangscode waarmee u zich op de site van Babel kunt inschrijven voor de toets.

Belangrijk! Er zijn niet heel veel plekken per toets. Als de toetsmomenten vol zijn, komen er nieuwe data bij. Houd daarvoor de website van taleninstituut Babel in de gaten.

Inhoudelijke informatie over de AKV-toetsen

Nederlandse taalvaardigheid is een belangrijk onderdeel van deze AKV-toets. De Engelse leesvaardigheid, ICT-vaardigheden en kennis van de Nederlandse gezondheidszorg zijn ook onderdeel van de toets. Meer inhoudelijke informatie vindt u op de website van het taleninstituut Babel:

Gaat u de AKV-toets na inschrijving en betaling toch niet doen?

Heeft u zich ingeschreven voor een onderdeel van de AKV-toets, dan is de inschrijving definitief. Wilt u uw inschrijving wijzigen of annuleren, dan worden er afhankelijk van het moment van annuleren kosten in rekening gebracht.

  • Annuleren tot 14 dagen voor de examendatum: u betaalt alleen €45,-  aan administratiekosten. De rest van het bedrag krijgt u terug.
  • Annuleren binnen 14 dagen voor de examendatum: u krijgt 50% van het totale bedrag terug. 
  • Annuleren op examendatum: u krijgt geen geld terug.

Beroepsinhoudelijke toets (BI-toets)

Artsen, tandartsen en verpleegkundigen moeten na het slagen voor de AKV-toets ook een beroepsinhoudelijke toets (BI-toets) doen. U ontvangt van ons een brief met de uitnodiging om u aan te melden voor de BI-toets. In deze brief vindt u ook informatie over de kosten en de betaling. Na uw betaling krijgt u van ons de gegevens  en de informatie waarmee u zich kunt aanmelden voor de toets.

Extra toelichting voor artsen!
Ieder jaar zijn er drie toetsrondes. Per toetsronde kunnen er maximaal 25 artsen deelnemen. De tweede toetsronde in 2022 is helaas al vol mede als gevolg van de Coronapandemie. De eerstvolgende mogelijkheid is de derde toetsronde van dit jaar. Deze vindt verspreid over de maanden oktober, november en december plaats. Komt u door deze situatie in de problemen met de termijn voor deelname, dan wordt deze termijn door ons verlengd.

Inhoudelijke informatie over de BI-toets

Bij verpleegkundigen bestaat dit uit een schriftelijke kennistoets, een vaardighedentoets en een gesprek ‘klinisch redeneren’. Bij artsen en tandartsen wordt de basiskennis en de klinische kennis schriftelijk getoetst. Daarnaast moeten artsen en tandartsen een vaardighedentoets afleggen bij proefpersonen. Meer inhoudelijke informatie vindt u via onderstaande links:

  • Artsen;
  • Tandartsen;
    Op dit moment is het aantal toetsplaatsen bij ACTA, mede door de coronamaatregelen, beperkt. De plekken voor dit jaar zijn vol. Tandartsen ontvangen van ons nader bericht per brief hierover. Komt u door deze situatie in de problemen met de termijn voor deelname, dan zullen wij deze verlengen.
  • Verpleegkundigen

Kunt u de BI-toets toch (nog) niet doen?

Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door en geef aan waarom u de toets toch (nog) niet doet, dan krijgt u het bedrag terug.

Informatiebijeenkomsten

Een aantal keer per jaar organiseren wij informatiebijeenkomsten. Tijdens deze informatiebijeenkomsten krijgt u informatie over de toetsen en kunt u vragen stellen.