Minister over mogelijkheden vergroten inzet zorgpersoneel
Met het toenemende aantal COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen is de druk op de zorg en de zorgprofessionals weer toegenomen. In de stand van zaken COVID-19-brief (pag 99-100) van 14 december benadrukt de minister daarom dat er binnen de grenzen van de Wet BIG en de Wkkgz veel mogelijk is om de inzet van zorgpersoneel te vergroten.
IGJ: ruimte om de zorg op afwijkende manieren te organiseren
In de brief staat onder andere dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dit beeld van de minister deelt. De inspectie benadrukt dat zorgverleners in deze unieke situatie de ruimte hebben om de zorg of ondersteunende inzet op afwijkende manieren te organiseren, als dit nodig is om de kwaliteit en de continuïteit van de zorg te waarborgen. Het is ook niet nodig om de Inspectie vooraf te informeren of om toestemming te vragen. De eindverantwoordelijke zorgbestuurder moet wel altijd op de hoogte zijn van de wijze waarop de zorg (tijdelijk) is georganiseerd. De Inspectie is beschikbaar voor bestuurders om met hen van gedachten te wisselen over de mogelijkheden en is hiervoor bereikbaar via Meldpunt IGJ, telefoonnummer 088 - 120 5000.
Werken onder verlengde armconstructie
Een van de mogelijkheden die de wet biedt is het werken onder de verlengde armconstructie. Niet-BIG-geregistreerde zorgprofessionals kunnen op deze manier onder toezicht van een zelfstandig bevoegde BIG-geregistreerde voorbehouden handelingen uitvoeren. Vaccineren (injecteren) is zo’n voorbehouden handeling. Het is op deze manier dus mogelijk om bijvoorbeeld niet-BIG-geregistreerde verpleegkundigen in te zetten in de boostercampagne. Belangrijke voorwaarde is daarbij dat zij voldoende bekwaam moeten zijn om te vaccineren. Toetsing van de bekwaamheid vindt plaats door de medisch eindverantwoordelijke van de regionale GGD. Lees verder over de in maart 2020 ingevoerde tijdelijke maatregelen van de minister…