Procedure herregistratie

Belangrijk! I.v.m. de Coronacrisis is herregistratie tot nader order uitgesteld voor alle beroepen.  Lees meer over wat dit mogelijk voor u betekent...

Ongeveer 6 maanden voor de uiterste herregistratiedatum sturen we u een eerste oproep voor herregistratie. Na drie maanden volgt eventueel nog een herinnering. Op deze pagina leggen we uit hoe de procedure verloopt en wat u moet doen om u opnieuw te registeren in het BIG-register.

Aanvragen herregistratie

U doet een aanvraag via het aanvraagformulier herregistratie in 'Mijn Big-register'. U vult hier gegevens in over uw werkervaring of scholing. Bij Tips herregistratie vindt u o.a. een handige rekenhulp voor het berekenen van uw werkervaringsuren.

Wacht niet tot het laatste moment

Sommige stappen kunnen even duren. Neem dus geen risico en wacht niet tot het laatste moment met het indienen van uw aanvraag.

Betalen

Na ontvangst van de betaling van € 85,- wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Betalen via iDeal is het snelst, maar u kunt het bedrag ook zelf overmaken. U onvangt de betalingsinformatie aan het einde van uw aanvraag.

Afhandeling van de aanvraag

Het afhandelen van een aanvraag bestaat uit het verwerken, controleren en beoordelen van de aanvraag en eventuele bewijsstukken. De afhandeling mag volgens de wet maximaal acht weken duren. Meestal gaat het veel sneller, maar in periodes van grote drukte kan het langer duren.

Moet u bewijsstukken aanleveren of klopt uw aanvraag nog niet helemaal, dan kan de totale procedure ook langer duren. Zolang uw aanvraag bij ons in behandeling is, wordt uw registratie niet doorgehaald.

In 'Mijn BIG-register' kunt u online de status van uw aanvraag bekijken.

Bericht over de aanvraag

Na een afgeronde aanvraag en betaling, ontvangt u meestal binnen twee weken bericht. Dit is of een positief besluit of een verzoek om uw aanvraag met bewijsstukken te onderbouwen. In dat laatste geval bent u geselecteerd voor controle. Is uw aanvraag niet compleet, dan ontvangt u het verzoek om de informatie of de stukken alsnog aan te leveren.

Selectie voor controle

Het kan zijn dat wij uw aanvraag controleren. We vragen u dan om bewijsstukken van uw werkervaring. Als u bent geselecteerd voor deze controle, krijgt u daarvan apart bericht. 

Advieswijzer bewijsstukken herregistratie

U ontvangt hier direct advies over de bewijsstukken in uw situatie.

Positief besluit en nieuwe uiterste herregistratiedatum

Na goedkeuring van uw aanvraag voor herregistratie ontvangt u van ons een positief besluit. Uw nieuwe uiterste herregistratiedatum is altijd 5 jaar na de datum op dit besluit. U kunt uw uiterste herregistratiedatum terugvinden in het besluit en in  'Mijn BIG-register'.

Negatief besluit en bezwaar?

Ontvangt u een negatief besluit, maar bent u het hier niet mee eens, dan kunt u een bezwaar indienen. Onderaan het besluit staat hoe u dit kunt doen. Met een bezwaar stelt u de doorhaling in het BIG-register niet uit. Vanaf de datum die in het besluit staat, bent u niet meer ingeschreven in het BIG-register.

Heeft u nog geen oproep ontvangen?

U kunt wachten met de herregistratie tot u de eerste oproep krijgt. Bekijk uw uiterste herregistratiedatum op 'Mijn BIG-register' .