Werken in het buitenland

Uw BIG-registratie geldt alleen in Nederland. Wilt u in een ander land werken? Dan gelden er andere regels. Vraag de regels en voorwaarden op bij de bevoegde autoriteit op dit gebied van het land waar u wilt werken. Binnen de EU zijn er ook Nationale Contactpunten die informatie geven over de procedures in de lidstaten. Voor niet-EU-landen kunt u terecht bij de ambassade of het consulaat van het land. Over een BIG-registratie zijn diverse verklaringen aan te vragen. 

Laatst bijgewerkt op 4 april 2023.

Verklaringen van het BIG-register

Bij het BIG-register kunt u verklaringen aanvragen over uw registratie, zoals een CCPS. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld voor een werkgever een Uittreksel BIG-register op te vragen. Het CCPS en het uittreksel worden als een digitaal gewaarmerkt document verstrekt dat u kunt mailen naar vragende instantie. In sommige gevallen stuurt het BIG-register direct de verklaring door aan de opgegeven instantie. Op de lijst met bevoegde autoriteiten ziet u ook met welke autoriteiten wij afspraken hebben gemaakt. De verklaring wordt dan digitaal verzonden aan de autoriteit. U ontvangt de verklaring ook altijd zelf in uw online dossier. Ook is het mogelijk een Certificate of non-registration aan te vragen. Het BIG-register beoordeelt of u voor een aangevraagde verklaring in aanmerking komt. Indien nodig wordt de aanvraag omgezet in de juiste verklaring.

Certificate of Current Professional Status (CCPS)

Een CCPS is een verklaring over uw bevoegdheid en (voormalige) registratie. Dit certificaat heeft u nodig als u wilt werken in het buitenland. Een CCPS is altijd in het Engels. Het CCPS met een digitale echtheidsverklaring wordt voor u klaargezet in uw dossier op 'Mijn BIG-register'. Afhankelijk van uw situatie wordt er een conformiteitverklaring  of een artikel 11 verklaring toegevoegd aan de CCPS, waarin staat dat u voldoet aan de minimale Europese opleidingseisen. U kunt een conformiteitverklaring niet los aanvragen.

Let op! Het CCPS is een digitaal gewaarmerkt document. Het document verliest zijn waarmerk als u het uitprint.

Het CCPS aanvragen

  • Log in op ‘Mijn BIG-register’ met uw DigiD of BIG-login
  • Ga naar het tabblad ‘Verklaring aanvragen’
  • Kies hier voor ‘CCPS’
  • Doorloop de aanvraag
  • U ontvangt bericht zodra uw CCPS klaar staat in ‘Mijn BIG-register’. U kunt het CCPS vanuit hier downloaden.

Invullen gegevens buitenlandse bevoegde autoriteit

Zoek op de lijst met bevoegde autoriteiten het land op waar u gaat werken. Kijk welke bevoegde autoriteit hier vermeld staat. Vul naam en adres van deze organisatie in bij uw aanvraag. Staat de autoriteit niet op de lijst, neem dan contact op met het Ministerie van Volksgezondheid van het betreffende land. Binnen de EU zijn er ook Nationale Contactpunten die informatie geven over de procedures in de lidstaten. Voor niet-EU-landen kunt u terecht bij de ambassade of het consulaat van het land.

Geeft u geen buitenlandse bevoegde autoriteit op bij uw aanvraag, dan komt u alleen in aanmerking voor een Uittreksel BIG-register. 

Lukt een digitale aanvraag niet?

Lukt het niet om de aanvraag digitaal in te dienen? Dan kunt u een CCPS aanvragen via een ander aanvraagformulier (invulbare PDF). Neem hiervoor contact op met ons klantcontactcentrum. 

Conformiteitverklaring bij uw CCPS

In een conformiteitverklaring staat vermeld dat uw opleiding voldoet aan de minimumopleidingseisen (van de Europese richtlijn) en dat de opleidingstitel gelijk staat aan de opleidingstitel zoals vermeld in bijlage V van de Richtlijn 2005/36/EG. Een conformiteitverklaring hoeft u niet apart aan te vragen en kan ook niet los aangevraagd worden. U komt in aanmerking voor een conformiteitverklaring wanneer:

  • u arts, tandarts, apotheker, verloskundige of verpleegkundige bent en;
  • u BIG-geregistreerd bent op basis van een Nederlands diploma en;
  • u een CCPS aanvraagt voor een buitenlandse bevoegde autoriteit binnen de EER of Zwitserland.

Overige beroepen: artikel 11 verklaring

Fysiotherapeuten, GZ-psychologen, orthopedagoog-generalisten, physician assistants, klinisch technologen, geregistreerd-mondhygiënisten en psychotherapeuten met een Nederlands diploma komen niet in aanmerking voor een conformiteitverklaring, maar wel voor een artikel 11-verklaring. Deze verklaring vermeldt welk beroepskwalificatieniveau u heeft. U hoeft deze verklaring niet apart aan te vragen. Deze verklaring wordt standaard toegevoegd aan het CCPS als u een verklaring aanvraagt voor een buitenlands bevoegde autoriteit binnen de EER of Zwitserland.

Uittreksel BIG-register - bewijs van inschrijving

Zodra u ingeschreven bent in het BIG-register, krijgt u een besluit en uw BIG-nummer. Dit is uw bewijs van inschrijving. Het komt echter ook voor dat een (buitenlandse) werkgever of een andere instantie vraagt om een recenter bewijs van inschrijving in het BIG-register. Het is dan mogelijk een uittreksel BIG-register aan te vragen.

Let op! Dit uittreksel kan niet gebruikt worden als vervanging van het CCPS.

Lees meer over het aanvragen van een uittreksel BIG-register.

Controleren digitaal echtheidscertificaat

Het CCPS en het uittreksel zijn officiële verklaringen voorzien van een digitaal echtheidscertificaat dat bewijst dat het document origineel is en door het BIG-register is afgeven. Heeft u een van deze verklaringen ontvangen, dan kunt u het echtheidscertificaat controleren. Soms moet u eerst nog een aantal stappen doorlopen om het juiste kenmerk te zien. Lees meer over het controleren van een digitaal echtheidscertificaat.

Certificate of non-registration

Het Certificate of non-registration verklaart dat u niet bent ingeschreven in het BIG-register en dat ook nooit bent geweest.

Deze verklaring wordt alleen afgegeven voor beroepen die recht hebben op inschrijving in het BIG-register. De zogenoemde artikel 3 beroepen. Heeft uw een diploma voor een van de andere beschermde beroepen, dan is het mogelijk een AC-verklaring aan te vragen bij S-BB (voor MBO beroepen) en Nuffic (voor HBO en WO-beroepen).

Certificate of non-registration aanvragen

U kunt deze verklaring aanvragen door het Aanvraagformulier Certificate of non-registration in te vullen en retour te sturen.

Legalisatie handtekening verklaring

Soms moet het ministerie van Buitenlandse Zaken de handtekening onder een verklaring legaliseren. Vraag vooraf bij de ambassade of het consulaat of legalisatie nodig is.

Werken met een Europese Beroepskaart (EBK)

Bent u apotheker, fysiotherapeut of verpleegkundige in Nederland? En wilt u in een lidstaat van de EU gaan werken? Dan kunt u een Europese Beroepskaart (EBK) aanvragen op de website van Europa. Het kan zijn dat u zich moet registeren in het EU-land waar u gaat werken. Informeer hiernaar bij de instantie van het land zelf. Zie ook de lijst Bevoegde autoriteiten.

Heeft u gevonden wat u zocht?