Brief herregistratie ontvangen

Heeft u een brief en/of een e-mail ontvangen over herregistratie? Wij geven u graag alvast antwoorden op veelvoorkomende vragen.

Wanneer ontvang ik een herinnering herregistratie?

Iedereen ontvangt de eerste herinnering herregistratie per post. Als uw e-mailadres bij ons bekend is, ontvangt u de oproep en herinnering herregistratie ook per e-mail. Dit gebeurt niet precies tegelijk. Het kan gebeuren dat u een brief met een herinnering krijgt terwijl u al een aanvraag heeft gedaan. In dat geval kunt u de brief negeren.

Waarom krijg ik ook een brief als ik specialist ben en herregistratie in het BIG-register niet nodig is?

Wij sturen u een brief over herregistratie in het BIG-register zodat u weet dat dit speelt. Zolang u als specialist geregistreerd staat, hoeft u zich niet te herregistreren in het BIG-register. Mocht u uitgeschreven worden uit het specialistenregister, dan geldt herregistratie in het BIG-register namelijk wel voor u. Op het moment dat uw registratie als specialist vervalt, ontvangt u opnieuw bericht over uw registratie in het BIG-register.

Moet ik een aanvraag herregistratie doen als ik specialist in opleiding ben?

Ja. U vraagt dan herregistratie aan op basis van werkervaring. In de meeste gevallen is de inschrijving het bewijs dat u voldoet aan de eisen voor herregistratie. Registratie in een relevant opleidingsregister betekent namelijk dat u in voldoende mate beschikt over de kerncompetenties voor het basisberoep. De kosten voor herregistratie zijn 85 euro.

Waar vind ik informatie over bewijsstukken?

Via de bewijsstukkenadviestool kunt u nagaan welke bewijsstukken mogelijk zijn in uw situatie.

Ik krijg een brief over herregistratie terwijl ik met pensioen ben. Waarom is dat en wat moet ik doen?

Het BIG-register weet niet of u nog werkt (binnen het deskundigheidsgebied) of niet. Wij sturen alle zorgverleners voor wie herregistratie geldt, en de uiterste herregistratiedatum binnenkort verloopt, een brief. Als u zich niet wilt herregistreren omdat u niet meer werkt, dan hoeft u niets te doen. U ontvangt u van ons nog wel een herinneringsbrief. Na uw uiterste herregistratiedatum wordt uw registratie doorgehaald. Hiervan krijgt u bericht. Wilt u liever per direct doorgehaald worden, dan kunt u dit doorgeven via 'Mijn BIG-register'. U logt hier in met uw DigiD.

Ik wil mijn herregistratie graag zo snel mogelijk regelen. Heeft u nog tips?

Bekijk de tips herregistratie

Wat moet ik doen als mijn herregistratieaanvraag wordt afgewezen en ik me opnieuw wil registreren?

Afhankelijk van uw situatie zoals omschreven in het besluit tot doorhaling kunt u:

  • een nieuwe aanvraag indienen aanvraag voor registratie na doorhaling indienen, of  (afhankelijk van of de UHD al verstreken is kan dit een aanvraag herregistratie zijn of een aanvraag registratie na doorhaling, daarom zou ik het algemeen houden en het een nieuwe aanvraag noemen)
  • bezwaar tegen het besluit indienen (dit kan tot uiterlijk 6 weken nadat het besluit genomen is).

Na doorhaling zijn de rechten en plichten van het beroep waarmee u stond ingeschreven zijn niet meer van toepassing. U mag uw beroepstitel zonder BIG-registratie alleen nog gebruiken als u in uw communicatie hieraan de woorden ‘niet praktiserend’ (voluit geschreven) toevoegt.