Afgestudeerd en aan de slag met je BIG-registratie??

Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk aan het werk. Zodra je je diploma hebt, kun je een BIG-registratie aanvragen. Met een BIG-registratie mag je de beschermde beroepstitel voeren en zelfstandig aan de slag. Snel registreren is ook voor herregistratie belangrijk. Dit lijkt nog ver weg, maar het is goed te weten dat alleen de uren die zijn gewerkt met een actieve BIG-registratie meetellen voor de vijfjaarlijkse herregistratie.

Hoe werkt het?

Op de website lees je wat je eventueel naast een geldig beroepsdiploma aanvullend nodig hebt voor het aanvragen van je BIG-registratie. Ben je compleet, start dan je online aanvraag via ‘mijn BIG-register’. Je gebruikt DigiD om in te loggen. De verwerking gaat het snelst als je aan het eind van de aanvraag met iDEAL betaalt.

Nog geen DigiD?

Vraag deze dan direct aan. Inloggen met DigiD heeft een aantal voordelen: voor de meeste beroepen kan het diploma rechtstreeks gecontroleerd worden in het DUO-diplomaregister en hoef je je diploma dus niet meer op te sturen. Ook worden sommige gegevens voor ingevuld en de aanvraag uitprinten, ondertekenen en opsturen per post is ook niet nodig.

Rechtstreekse controle diploma in diplomaregister

Zodra je met DigiD inlogt op ‘Mijn BIG-register’ wordt er ook verbinding gemaakt met het diplomaregister van DUO. Staat jouw beroepsdiploma in het diplomaregister, dan is dit meteen zichtbaar in het aanvraagformulier. Je selecteert het juiste diploma en je diploma wordt direct bij DUO gecontroleerd.

Beroepsdiploma niet zichtbaar in het aanvraagformulier?

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • Je onderwijsinstelling heeft de resultaten nog niet doorgegeven
    Soms duurt het wat langer voordat een onderwijsinstelling de resultaten doorgeeft aan DUO. Je kan er dan voor kiezen nog een of twee weken te wachten met aanvragen. Is wachten geen optie, dan is het uiteraard mogelijk om toch een gewaarmerkte kopie van het diploma per post aan te leveren.
     
  • Je bent afgestudeerd als GZ-psycholoog of als psychotherapeut
    Diploma’s van GZ-psychologen en psychotherapeuten staan niet in het diplomaregister. Stuur in dit geval na het indienen van je aanvraag zo snel mogelijk een origineel gewaarmerkte kopie van je diploma naar ons op. Een gewaarmerkte kopie ontvang je bij je diploma.

Wat is de behandeltermijn en kan het sneller?

Wettelijk gezien is de behandeltermijn van de registratie met een Nederlands diploma acht weken. In de meeste gevallen gaat het sneller en is het binnen drie weken geregeld. Wel zijn de zomermaanden drukke maanden, omdat er dan veel zorgverleners afstuderen. De afhandeltijd van kan dan iets langer zijn.

Is er sprake van een bijzondere situatie en levert de behandeltermijn onoverkomelijke problemen op? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we hoe we je kunnen helpen.

Volg de status van je registratie

Via 'Mijn BIG-register' is te zien of wij de betaling en eventueel opgestuurde documenten hebben ontvangen. Je kunt hier ook zien wat de status van je aanvraag is.

Je diploma in het buitenland behaald?

Dan gelden er andere procedures. Lees verder onder 'Buitenlands diploma'