Geregistreerd-mondhygiënist per 1 juli een tijdelijk BIG-beroep

Vanaf 1 juli 2020 wordt de geregistreerd-mondhygiënist als experimenteerberoep tijdelijk opgenomen in het BIG-register. Mondhygiënisten die aan de voorwaarden voldoen kunnen per 1 april 2020 de aanvraag voor registratie indienen. Zij worden hier door de beroepsvereniging over geïnformeerd.

Bent u mondhygiënist, dan krijgt u via de beroepsvereniging een brief over de BIG-registratie. Op de bigregister.nl vindt u informatie over het voorbereiden van de aanvraag en het aanvragen.

Wie kan registreren als geregistreerd-mondhygiënist

Een mondhygiënist komt in aanmerking voor de (tijdelijke) BIG-registratie als deze in bezit is van:

  • een diploma van de Hbo-opleiding Mondzorgkunde, uitgereikt in het jaar 2006 of later, en
  • beschikt over een certificaat stralingsbescherming (Toezichthouden Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde (TMS) ).

De geregistreerd-mondhygiënist mag na registratie zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren zoals zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen.

Titel gebruik

Op basis van hun registratie mogen zij straks de titel ‘geregistreerd-mondhygiënist’, gebruiken. Om verwarring met de niet geregistreerde mondhygiënist’ zoveel mogelijk te voorkomen, mogen zij gedurende de registratieperiode de titel ‘mondhygiënist’ niet gebruiken.

Niet geregistreerde mondhygiënisten

Mondhygiënisten die na 1 juli 2020 niet in het BIG-register staan geregistreerd mogen voorbehouden handelingen alleen na een opdracht van een tandarts  of een geregistreerd-mondhygiënist uitvoeren. De titel ‘geregistreerd-mondhygiënist’ mogen zij ook niet gebruiken.