Geregistreerd-mondhygiënist per 1 juli een tijdelijk BIG-beroep

Vanaf 1 juli 2020 wordt de geregistreerd-mondhygiënist als experimenteerberoep tijdelijk opgenomen in het BIG-register. Mondhygiënisten die aan de voorwaarden voldoen kunnen per 1 april 2020 de aanvraag voor registratie indienen. Zij worden hier door de beroepsvereniging over geïnformeerd.

Bent u mondhygiënist, dan krijgt u via de beroepsvereniging een brief over de BIG-registratie. Op de bigregister.nl vindt u informatie over het voorbereiden van de aanvraag en het aanvragen.

Wie kan registreren als geregistreerd-mondhygiënist

Een mondhygiënist komt in aanmerking voor de (tijdelijke) BIG-registratie als deze in bezit is van:

  • een diploma van de Hbo-opleiding Mondzorgkunde, uitgereikt in het jaar 2006 of later, en
  • beschikt over een certificaat stralingsbescherming (Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde (TMS) ).

De geregistreerd-mondhygiënist mag na registratie zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren zoals zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen.

Op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming vindt u welke instellingen erkend zijn om een erkening af te geven als Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde (TMS).

Titel gebruik

Op basis van hun registratie mogen zij straks de titel ‘geregistreerd-mondhygiënist’, gebruiken. Om verwarring met de niet geregistreerde mondhygiënist’ zoveel mogelijk te voorkomen, mogen zij gedurende de registratieperiode de titel ‘mondhygiënist’ niet gebruiken.

Niet geregistreerde mondhygiënisten

Mondhygiënisten die na 1 juli 2020 niet in het BIG-register staan geregistreerd mogen voorbehouden handelingen alleen na een opdracht van een tandarts  of een geregistreerd-mondhygiënist uitvoeren. De titel ‘geregistreerd-mondhygiënist’ mogen zij ook niet gebruiken.