Uiterste herregistratie datum (UHD): hoe zit het?

Elke vijf jaar moeten zorgverleners zich herregistreren in het BIG-register. Hiervoor geldt een Uiterste Herregistratie Datum (UHD). Dit betekent dat voor deze datum de aanvraag moet zijn ingediend en betaald. In dit bericht aandacht voor hoe deze datum bepaald wordt en voor de vraag wat een handig moment is om de herregistratie aan te vragen.

Dit bericht is in verband met het vervallen van de tweejaar-werkonderbrekingeis geactualiseerd op 8 november 2022.

Hoe wordt de uiterste herregistratiedatum bepaald?

De eerste UHD is meestal gelijk aan vijf jaar na de diplomadatum. Vanaf 2014 geldt dat elke volgende UHD steeds vijf jaar na de datum van het positieve herregistratiebesluit ligt. Dit is de datum waarop uw aanvraag voor herregistratie positief is afgerond en is vastgelegd. Voor 2014 gold voor verloskundigen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen met een diploma van voor 1 januari 2009 een gezamenlijke UHD van 31 december. Deze gezamenlijk UHD is dit jaar (2018) voor laatst.

Voorbeelden

Onderstaande voorbeelden laten zien hoe het in de praktijk werkt. Hiermee kunt u ook een inschatting maken van uw nieuwe UHD.

 • Diploma datum: 1-4-2015
 • Eerste UHD: 1-4-2020
 • Oproep tot herregistratie: 10-2019
 • Aanvraag herregistratie ingediend: 1-02-2020
 • Herregistratie positief afgerond (besluit): 7-03-2020
 • Volgende UHD: 07-03-2025

Voorbeeld verloskundigen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen met diploma voor 1-1-2009

 • Diploma datum: 1-4-2008
 • Eerste gezamenlijke UHD: 31-12-2013
 • Oproep herregistratie: 06-2013
 • Aanvraag herregistratie door zorgverlener ingediend: 14-7-2013
 • Herregistratie positief afgerond (besluit): 17-8-2013
 • Volgende (en laatste) gezamenlijke UHD: 31-12-2018
 • Oproep herregistratie: 06-2018
 • Aanvraag herregistratie ingediend: 15-08-2018
 • Herregistratie positief afgerond (besluit): 1-10-2018
 • Volgende UHD: 1-10-2023

Eerste oproep:een half jaar voor de UHD

De wet BIG stelt dat een zorgverlener voldoende tijd moet krijgen om eventuele bewijsstukken in orde te maken of om scholing te volgen en af te ronden. Daarom krijgt iedereen ongeveer een half jaar voor het verstrijken van de UHD de eerste oproep tot herregistratie.

Het beste moment van aanvragen?

Wat voor u het beste moment is, is een persoonlijke keuze waarbij meerdere factoren een rol kunnen spelen. Zo kan het voor iemand die nog niet voldoende uren heeft gewerkt, beter zijn vlak voor de UHD de aanvraag in te dienen.

Wel is goed om er rekening mee te houden dat vaak grote hoeveelheden zorgverleners in dezelfde periode moeten herregistreren. De afhandeling van een aanvraag kan in deze drukke periodes soms wat langer duren. Goed om te weten: moet u aanvullende bewijsstukken opsturen, dan ligt de afhandeling van uw aanvraag tijdelijk stil (beslistermijn wordt opgeschort). Deze gaat weer verder zodra uw stukken binnen zijn.

In alle gevallen geldt: zolang uw aanvraag voor herregistratie in behandeling is bij het BIG-register, wordt uw registratie niet doorgehaald.

UHD en status van uw aanvraag controleren

Door in te loggen met DigiD op ‘Mijn BIG-register’ kunt u de status van uw aanvraag zien en controleren of uw bewijsstukken zijn ontvangen door ons. Ook kunt u hier altijd uw UHD nakijken.

Ook in de oproepbrief, het herregistratie besluit en op de website wordt informatie gegeven over de (nieuwe) UHD.