Herregistratie wel of niet nodig?

Elke 5 jaar worden zorgverleners met een BIG-registratie opgeroepen zich te herregisteren. De meeste zorgverleners kiezen ervoor dit te doen. Toch is het goed om even stil te staan bij de vraag: is herregistratie wel of niet nodig in uw situatie?

Voor wie is de BIG-registratie belangrijk

Met een BIG-registratie laat u zien dat u wettelijk bevoegd bent om bepaalde zorg en medische hulp te mogen bieden en mag u de beroepstitel voeren. Dit is van belang in situaties waarin u zich rechtreeks bezig houdt met het bevorderen, bewaken of beoordelen van de gezondheid van een persoon (de individuele gezondheidszorg).

Niet langer noodzakelijk

Soms heeft u echter een overstap gemaakt naar een andere rol of functie waar u geen rechtstreekse werkzaamheden in de individuele gezondheidszorg meer uitvoert. Een BIG-registratie is dan voor uw functie niet langer noodzakelijk.

Herregistreren lastig

Herregistreren vanuit dit soort situaties is dan vaak lastig, omdat u niet aan de benodigde uren en bewijsstukken kunt komen. Zeker als u al enige tijd in deze nieuwe rol of functie zit. Vaak eindigen dit soort situatie`s uiteindelijk in een negatief besluit over herregistratie.

Geen BIG-registratie meer

Is een BIG-registratie voor uw functie niet noodzakelijk meer, dan is niet herregisteren aan te bevelen. Uiteraard blijft uw opleiding van belangrijke waarde. Zonder BIG-registratie mag u uw beroepstitel voeren wanneer u hier de woorden ‘niet praktiserend’ aan toevoegt. Met deze toevoeging laat u zien dat u de opleiding tot het betreffende beroep heeft gevolgd, maar is het voor anderen duidelijk dat u op dit moment niet bevoegd bent om bepaalde zorg en medische hulp te bieden.

Opnieuw registreren altijd mogelijk

Verandert de situatie weer, dan is het altijd mogelijk opnieuw te registreren als dit nodig is. Hiervoor doet u een aanvraag tot registratie na doorhaling op basis van scholing. Maak dus een goede afweging of herregistreren in uw situatie nodig is.