Physician Assistants vanaf 1 september in BIG-register

Vanaf 1 september 2018 behoort de Physician Assistant (PA) tot één van de negen beroepen die zich in het BIG-register kunnen registreren. Bent u een Physician Assistant, dan kunt u vanaf 15 mei 2018 uw registratie aanvragen.

Deze wijziging van de Wet BIG betekent dat vanaf 1 september 2018 Physician Assistants:

  • een wettelijk beschermde beroepstitel hebben;
  • zelfstandige bevoegdheid hebben voor het uitvoeren van bepaalde voorbehouden handelingen;
  • onder het tuchtrecht vallen.

Aanvraag BIG-registratie vanaf 15 mei

Bent u een afgestudeerde PA, dan kunt u vanaf 15 mei 2018 een aanvraag voor registratie indienen. Op deze website vindt u informatie en uitleg over het regelen van uw registratie. U start uw aanvraag direct via ‘Mijn BIG-register’. Vanaf 1 september 2018 zijn de PA registratie's  geldig en zichtbaar in het BIG-register.

Vraag op tijd aan!

De inhoudelijke beoordeling van een aanvraag heeft soms een doorlooptijd van acht weken. Zonder BIG-registratie mag u na 1 september 2018 uw beroepstitel (Physician Assistant) alleen nog gebruiken als u hieraan de woorden ‘niet praktiserend’ (voluit geschreven) toevoegt. Ook mag u zonder BIG-registratie niet meer zelfstandig de voorbehouden handelingen uitvoeren.
 

Bekijk ook de Vlog PA Milou van Ingen over haar BIG-aanvraag.

DigiD en kosten registratie

Voor een registratie heeft u uw DigiD nodig. Woont u in het buitenland, dan kunt u een BIG-login aanvragen. Voor een BIG-registratie betaalt u 85 euro. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen zodra uw aanvraagformulier en de betaling binnen zijn.

Datum wijziging Wet BIG

Deze wijziging van de Wet BIG treedt vanaf 1 september 2018 in werking. Tot 1 september 2018 blijft het experimenteerartikel (artikel 36a) van kracht.