Wat is een gewaarmerkte kopie?

Een gewaarmerkte kopie is een kopie van een document met een originele waarmerkstempel (inktstempel) en een handtekening of paraaf van de instelling die het document heeft afgegeven, of van een notaris die in een EER-lidstaat is gevestigd. Bij de procedure 'Verklaring van vakbekwaamheid' moet het document gewaarmerkt zijn door een in Nederland gevestigde notaris.

Het waarmerkstempel en de handtekening of paraaf verklaren dat de inhoud van de kopie gelijk is aan het origineel. Wij vragen om een gewaarmerkte kopie omdat dit document voldoende echtheidskenmerken heeft.

Let op: een apostille vervangt een gewaarmerkte kopie niet. Met een apostille wordt alleen aangetoond dat de handtekening op het document echt is maar zegt niets over de inhoud van het document. Om die reden wordt een apostille niet geaccepteerd.

Met opleidingsinstellingen is afgesproken dat zij bij de diploma-uitreiking een of meer gewaarmerkte kopieën meegeven.

Belangrijk om te weten

  • Gewaarmerkte kopieën worden niet retour gezonden en blijven onderdeel van uw dossier bij ons.
  • Wij raden u dringend aan geen originele documenten op te sturen. Deze raken helaas regelmatig kwijt in de post.
  • Wilt u toch een origineel document sturen, dan is dit op eigen risico.
  • Een origineel document kunt u nadat u bericht van ons heeft gekregen dat uw dossier compleet is, ophalen. Wij raden u aan het origineel binnen een maand na de brief op te halen. Na deze maand gaat het origineel naar een centraal archief en is ophalen alleen nog op afspraak mogelijk.
  • Een vertaler kan het originele document dat u laat vertalen niet waarmerken. Dit kan alleen door de instelling die het document heeft afgegeven of door een notaris uit een EER-lidstaat.