Werken in het buitenland

Uw BIG-registratie geldt alleen in Nederland. Als u in een ander land wilt werken moet u rekening houden met andere regels.

U kunt de regels en voorwaarden opvragen bij de organisatie die in een bepaald land het register bijhoudt. Binnen de EU zijn er Nationale Contactpunten. Een Nationaal Contactpunt geeft informatie over de procedures voor beroepserkenning in de lidstaten van de EU.

De NUFFIC heeft een overzicht van de Nationale Contactpunten. Voor niet EU landen vindt u de gegevens van die organisaties via de ambassade of het consulaat van dat land.

Verklaring aanvragen over mijn registratie

Een Certificate of Current Professional Status (CCPS) is een verklaring over uw bevoegdheid en (voormalige) registratie. Dit heeft u nodig als u wilt werken in het buitenland. Een verklaring wordt altijd opgesteld in het Engels.

Hoe ontvang ik een CCPS?

U ontvangt het CCPS op uw adres. Controleer of wij over uw juiste adres beschikken. U bent zelf verantwoordelijk voor het versturen van het CCPS naar de buitenlandse instantie.

Hoe weet ik welke buitenlandse autoriteit ik moet opgeven?

Zoek het land op waar u gaat werken. Kijk welke bevoegde autoriteit daaraan is verbonden. Vul dat adres in bij uw aanvraag. Let op: u kunt per autoriteit 1 verklaring aanvragen.

Wat moet ik doen als de autoriteit niet op de lijst staat?

Komt uw autoriteit niet voor op onze lijst? Vul dan alsnog de instantie in die de verklaring nodig heeft. Het BIG-register beoordeelt voor welke verklaring u in aanmerking komt.

Waarom moet ik 2 adressen opgeven?

De verklaring is altijd bedoeld voor een bepaalde instantie of autoriteit. Daarom wordt om het adres van de ontvanger gevraagd. Uw eigen adres is nodig zodat het BIG-register weet weer waar de verklaring naartoe gestuurd moet worden.

Wanneer ontvang ik mijn verklaring?

De behandeltermijn van de aanvraag bedraagt maximaal 8 weken.

Wat moet ik doen als ik een bewijs van inschrijving nodig heb?

Lees meer...

Legalisatie

Vaak moet het ministerie van Buitenlandse Zaken de handtekening onder de verklaring legaliseren. Of legalisatie nodig is, kunt u vooraf vragen bij de betrokken ambassade of het consulaat.

Werken met een Europese Beroepskaart (EBK)

Bent u apotheker, fysiotherapeut of verpleegkundige in Nederland? En wilt u in een lidstaat van de EU gaan werken? Dan kunt u een EBK aanvragen. Hiervoor kunt u terecht op de website van Europa.

Het kan zijn dat het ook nodig is om een registratie in de lidstaat aan te vragen waar u gaat werken. Informeer hiernaar bij de lidstaat.

   
BIG-register