Met een buitenlands diploma

Als u met een buitenlands diploma in de Nederlandse gezondheidszorg wilt werken, moet u aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse overheid voldoen.

Procedures

  1. Rechtstreekse inschrijving in het BIG-register (automatische erkenning van het diploma)
  2. Erkenning van beroepskwalificaties
  3. Verklaring van vakbekwaamheid

Let op: bent u fysiotherapeut, verloskundige of verpleegkundige? Wilt u zich met een diploma, verklaring van vakbekwaamheid of erkenning van beroepskwalificaties ouder dan 5 jaar laten inschrijven in het BIG-register? Dan moet u voldoen aan de criteria voor herregistratie. De datum op uw diploma is hiervoor het uitgangspunt. Bij een verklaring van vakbekwaamheid of erkenning van beroepskwalificaties is dat de datum op de beschikking. 5 jaar na deze datum moet u voldoen aan de criteria voor herregistratie, ook als u net bent ingeschreven in het BIG-register.

Voldoet u niet aan deze criteria? Dan is inschrijving in het BIG-register niet mogelijk. Neem contact op met de BIG-informatielijn voor meer informatie.

Welke procedure geldt voor mij?

Beantwoord de vragen in de advieswijzer en ontvang een globaal advies over welke aanvraag u moet doen.

Let op! De Wet BIG verstaat onder diploma’s behaald binnen Nederland alleen diploma’s behaald bij een instelling op het Nederlandse grondgebied binnen Europa. Voor instellingen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) geldt dit niet. Iemand met een diploma behaald op een van de BES-eilanden moet een verklaring van vakbekwaamheid of erkenning van beroepskwalificaties aanvragen.

Bijbehorende aanvraagformulieren

Volg bovenstaand stappenplan en u komt uit bij een van deze twee aanvraagformulieren:

 

Bestanden

Advieswijzer BIG-register

Wat kan het BIG-register voor u betekenen? De advieswijzer geeft op basis van enkele vragen een globaal advies.

Start advieswijzer
BIG-register