Wijzigingen tuchtrecht

Per 1 april gaan er ook een aantal zaken veranderen op het gebied van het tuchtrecht. In dit bericht hebben we een aantal zaken die betrekking hebben op de BIG-registratie onder elkaar gezet. Zo verandert de publicatieplicht bij niet-beroepsbeperkende maatregelen en kan er aan een beroepsbeoefenaar een breed beroepsverbod worden opgelegd. Verder is het voor de IGJ straks mogelijk om direct in te grijpen bij patiëntgevaar en kan een vrijwillige doorhaling niet meer voorkomen dat een tuchtmaatregel openbaar wordt gemaakt

Wijziging publicatieplicht van berispingen en boetes

Deze publicaties werden ervaren als disproportioneel. Het is vanaf 1 april aan de tuchtrechter om bij niet-beroepsbeperkende maatregelen, zoals berispingen en boetes, te bepalen of de maatregel gepubliceerd moet worden. De tuchtrechter maakt daarbij een inschatting of het privacybelang van de zorgverlener moet wijken voor het algemene belang van openbaarheid.

Breed beroepsverbod

Het tuchtcollege kan een beroepsbeoefenaar die een ernstig gevaar vormt voor patiënten straks een breed beroepsverbod opleggen. Dit betekent dat de zorgverlener zijn of haar beroep niet mag uitoefen en dat het verboden is om patiënten op wat voor manier dan ook te behandelen.

De IGJ krijgt de bevoegdheid om direct in te grijpen bij patiëntgevaar

De IGJ kan hiervoor een “Last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten” (LOB) gaan opleggen. Dit betekent dat bij ernstige vergrijpen eerst het oordeel van de tuchtrechter wordt afgewacht om te bekijken of vanuit het perspectief van de volksgezondheid, de zorgverlener, al dan niet onder beperkingen, zijn beroep nog mag uitoefenen. Een LOB wordt aangetekend in het BIG-register en openbaar gemaakt.

Doorhaling op eigen verzoek voorkomt openbaarmaking maatregelen niet meer

De aantekening van een maatregel wordt vanaf 1 april ook geplaatst bij een beroepsbeoefenaar die niet langer is ingeschreven in het BIG-register. Dit blijft voor een bepaalde tijd zichtbaar in het BIG-register.

Informatie-uitwisseling met derde landen

Vanaf 1 april kan de minister besluiten landen die niet lid zijn van de EU (derdelanden) te informeren over een bevoegdheidbeperking of -verbod. Hierbij wordt altijd het belang van de betrokkene afgewogen tegen het belang van de bescherming van de volksgezondheid in deze landen.

Overnemen maatregelen BES in Nederland

Ook kan de minister vanaf 1 april beperkende of voorwaardelijke maatregelen die zijn opgelegd op grond van de Wet medisch tuchtrecht BES opnemen (aantekenen) in het BIG-register.

Overige wijzigingen tuchtrecht

Op de website van de tuchtcolleges is ook informatie te vinden over deze en andere wijzingen binnen het tuchtrecht. Zo wordt o.a. het betalen van griffierecht voor klagers ingevoerd en komt er een onafhankelijke tuchtklachtfunctionaris die klagers gaat helpen de tuchtklacht te formuleren.