Moet ik erkenning als mondhygiënist of als geregistreerd-mondhygiënist aanvragen?

Wilt u in Nederland als mondhygiënist werken, dan kan dat als mondhygiënist of als geregistreerd-mondhygiënist. Wat de juiste keuze is voor u kan per persoon of (toekomstige) situatie verschillen. Omdat het onderscheid en het maken van de keuze misschien moeilijk is, helpen wij u daarbij. Zodra uw aanvraag voor erkenning van uw buitenlandse diploma bij ons binnen is, nemen wij contact met u op en bespreken wij met u de procedure en uw persoonlijke situatie. U maakt dan tijdens of na dit gesprek uw keuze en geeft deze door aan ons.

Erkenning diploma

Voor beide beroepen geldt dat u voor de erkenning van uw diploma beoordeeld wordt op het eindniveau van de huidige Nederlandse opleiding mondzorgkunde. Deze beoordeling wordt gedaan door de CBGV. Deze commissie nodigt u in een later stadium van de procedure uit voor een gesprek.

Aan het werk in Nederland

De erkenningsprocedure is voor beide beroepen gelijk. Het traject om daadwerkelijk aan het werk te mogen in Nederland is echter wel verschillend voor beide beroepen. Hieronder per beroep het globale traject:

Mondhygiënist

 • U vraagt erkenning van uw diploma aan.
 • Heeft u uw erkenning ontvangen, dan mag u de titel mondhygiënist gebruiken en mag u aan het werk in Nederland als mondhygiënist.

Geregistreerd-mondhygiënist

 • U vraagt erkenning van uw diploma aan.
 • Na erkenning van uw diploma vraagt u BIG-registratie als geregistreerd-mondhygiënist aan. Hierbij moet u verschillende documenten (bewijsstukken) aanleveren.
 • Naast een geldig diploma moet u ook een certificaat stralingsbescherming (Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde (TMS)) aanleveren. Het certificaat moet zijn afgegeven door een erkende opleidingsinstelling.
 • Na registratie in het BIG-register mag u de titel geregistreerd-mondhygiënist gebruiken. U mag dan aan het werk in Nederland als geregistreerd-mondhygiënist en zelfstandig (zonder opdracht van de tandarts) bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren.

Vakinhoudelijke verschillen beide beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist

Mag zelfstandig de volgende voorbehouden handelingen uitvoeren:

 • röntgenfoto’s maken;
 • het geven van injecties (verdoven);
 • het vullen van eerste gaatjes.
   

Mondhygiënist

Mag de voorbehouden handelingen (röntgenfoto’s maken, verdoven en eerste gaatjes vullen) alleen uitvoeren in opdracht van een tandarts of een geregistreerd-mondhygiënist.